Reţete delicioase pentru mesele de week-end

Friptură de porc în moare de varză

Ingrediente: un kilogram de cotlet sau pulpă de porc, 1-2 litri de moare de varză, 3-4 căţei de usturoi, sare, piper, boia, măghiran, scorţişoară, tarhon.

Mod de preparare:

Carnea se aşază într-o cratiţă, iar peste ea se toarnă moare de varză. Se acoperă cu un capac şi se dă la fiert, timp de 25-30 de minute. După acest interval, carnea se scoate, se lasă la răcit, apoi se condimentează cu un amestec de sare, piper, boia, măghiran, scorţişoară, iar deasupra se presară usturoiul zdrobit. Se pregătește apoi o tavă termorezistentă, unsă cu grăsime, în care se pune carnea condimentată, iar peste ea se toarnă o parte din moarea în care a fiert. Tava se acoperă cu o folie alimentară sau hârtie de copt și dă la cuptor, pentru o oră, timp în care nu se umblă la cuptor. Înainte de a fi gata, se scoate folia, dar friptura  şi se mai lasă în cuptor până se rumeneşte. Când devine aurie, friptura se scoate din cuptor şi se taie felii. Se poate servi cu garnitură de cartofi, salată sau murături.

Clătite bănăţene

Ingrediente: 8 clătite mai subţiri, 250 g brânză de vaci, 5 ouă, 250 g smântână dulce, 250 g zahăr, 2 plicuri de zahăr vanilat, stafide, unt pentru uns vasul gratinat.

Mod de preparare:

Umplutura: brânza se amestecă bine cu un ou întreg, 50 g stafide şi un plic de zahăr vanilat, alte arome.

Clătitele se umplu  cu amestecul de brânză, se împachetează ca sarmalele, după care, se aşează într-un vas termorezistent, uns cu unt. Deasupra clătitelor se mai presară câţiva fulgi de unt.

Gălbenuşurile se separă de albuşuri și se mixează cu un plic de zahăr vanilat şi smântâna. Albuşurile se bat spumă, se adaugă restul de zahăr, mixându-se în continuare până se topeşte zahărul. Peste clătitele din tavă se toarnă crema de gălbenuşuri cu smântână, iar vasul se dă la cuptorul preîncălzit. După aproximativ 10 minute, când crema de gălbenuşuri pare să se închege pe margini, se scoate vasul din cuptor şi, foarte rapid, se toarnă albuşurile bătute spumă, după care, vasul se reintroduce  în cuptor, lăsându-se până ce se caramelizează bezeaua.

Partajează această știre

Lasă un răspuns