Supă de roșii cu ciuperci și orez
Ingrediente: 500 grame de ciuperci champignons, 3 morcovi, un pătrunjel, țelină, 2 cepe, 4-5 căței de usturoi, ulei, 2 roșii, 300-350 ml de suc de roșii, 2 linguri e de orez1, pătrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare:
Ceapa se taie mărunt, se călește în ulei până devine translucidă, apoi se adaugă roșiile curățate și tăiate bucăți. Tigaia se lasă pe foc până scade lichidul lăsat de roșii. Rădăcinoasele se curăță, se taie bucăți și se pun la fiert în trei litri de apă. Orezul se fierbe separat, doar pe jumătate. Ciupercile se cură, se taie felii și se călesc în tigaie, la foc mic, împreună cu celelalte legume, până se înmoaie. La final, se adaugă sucul de roșii, iar după 2-3 minute, tigaia se ia de pe foc. Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, în oala cu supă se toarnă, legumele călite, orezul și usturoiul feliat, sare, piper. Supa se mai lasă pe foc 2-3 minute pe foc, apoi se presară pătrunjel verde deasupra și se stinge focul.
Gogoși cu brânză dulce
Ingrediente: 3 ouă, o linguriță de sare, 100 g zahăr, 400 g brânză dulce de vaci, 400 g făină, o lingură de bicarbonat sau praf de copt, vanilie, alte arome, 30 ml ulei.
Mod de preparare
Ouăle, împreună cu zahărul și sarea se mixează bine, apoi la compoziție se adaugă, pe rând, brânza de vaci, uleiul, bicarbonatul, aromele, mixându-se în continuare. La final, se adaugă făina cernută, frământându-se cu mâna, până se obține un aluat moale și ușor lipicios, fără să fie îmbibat cu făină. Aluatul obținut se acoperă cu o folie, lăsându-se 10-15 minute. După acest interval, aluatul se întinde pe o planșetă presărată cu făină, până se obține o foaie de 1 cm grosime. Cu ajutorul unui pahar sau a unei forme metalice se vor decupa gogoșile, care se pun apoi la prăjit într-o cantitate mare de ulei, la foc moderat. După ce s-au prăjit, gogoșile se așază pe o farfurie, tapetată cu șervețele de hârtie. Se pot servi simple sau cu dulceață.