Reţete delicioase pentru mesele de week-end

Ciorbă de iarnă

Ingrediente:  un sfert varză acră,  o ceapă, 2 ardei grași 2 linguri bulion, 2 linguri ulei, o sfeclă mică, 2 cartofi, 2 morcovi, 2 roșii în bulion, 2 litri supă de vită o mână de fasole păstăi, 3 căței de usturoi, 2 linguri oțet, o legătură de mărar, sare, piper.

Mod de preparare

În oala pentru ciorbă se călește ceapa tocată mărunt, se adaugă ardei ardeii grași tăiați cubulețe, apoi bulionul. Totul se presară cu sare și piper, apoi se pune varza tăiată fideluțe, sfecla tăiată în cuburi mici, morcovii rași sau tăiați rondele, cartofii tăiați în cuburi, fasolea păstăi și roșiile. Peste ingrediente se toarnă cei doi litri de supă, după care, oala se acoperă cu un capac, iar legumele se lasă la fiert aproximativ 45 de minute. La final, se adaugă usturoiul și ciorba se acrește cu oțet. Deasupra se presară mărar verde și se stinge focul.

Mâncare de ciuperci cu afumătură

Ingrediente: 300 g cârnaţi afumaţi, costiţă sau altă afumătură, 500 g. ciuperci, 1-2 roşii descojite, o ceapă, 3-4 căţei de usturoi, 100 ml smântână (opţional), ulei, sare, piper, verdeaţă.

Mod de preparare:

Ceapa se curăţă, se toacă şi se pune la călit în puţin ulei. Cârnaţii se taie rondele, iar când ceapa a devenit sticloasă, se adaugă în cratiţă şi se lasă să se prăjească, la foc mic. După câteva minute, se adaugă şi ciupercile, curăţate şi tăiate felioare mici. Mâncarea se lasă la fiert aproximativ 20 de minute, până scade sosul.  La final se adaugă roşiile tăiate felii, usturoiul zdrobit, condimentele şi sarea. După câteva clocote, focul se stinge şi se adaugă smântâna şi verdeaţa. Mâncarea de ciuperci cu afumătură se poate servi cu mămăligă caldă sau cu piure de cartofi şi murătură. Poftă bună !

Minciunele cu iaurt

Ingrediente: 250 ml iaurt, trei ouă, patru linguri de zahăr, 500-600 g făină, o linguriţă rasă de bicarbonat, esenţă de vanilie, o lămâie, zahăr pudră, puţină sare.

Mod de preparare:

Într-un vas încăpător se sparg cele trei ouă, se adaugă zahărul, sarea coaja şi esenţa de lămâie. Ingredientele se mixează, iar după ce s-a topit zahărul, se încorporează  iaurtul, apoi bicarbonatul stins cu zeamă lămâie. După ce compoziţia s-a omogenizat se adaugă, treptat, făina. Aluatul se frământă cu mâna până devine elastic şi nelipicios. Se tapetează apoi blatul cu făină, iar din aluatul obţinut se întinde o foaie de un centimetru grosime. Foaia se taie apoi în pătrăţele, iar la mijloc se face o crestătură prin care se va trece un colţ al pătratului, care se va răsuci. După ce toate minciunelele au fost modelate, se  prăjesc în ulei încins până când acestea cresc şi se rumenesc pe ambele părţi. Se aşează apoi pe un şervet din hârtie, care va absorbi surplusul de grăsime. Minciunelele se vor presăra cu zahăr pudră.

Partajează această știre

Lasă un răspuns