Piept de pui cu lămâie
Ingrediente: un piept de pui dezosat, făină, ulei, 3 căței de usturoi, cimbru, 2 linguri de suc de lămâie, ½ cană de vin alb, o lingură de unt, sare, piper.
Mod de preparare
Pieptul de pui se feliază ca pentru șnițel și se dă prin făină. Se pregătește o cratiță cu ulei, în care se pune uleiul. În uleiul încins se prăjește șnițelul pe ambele părți, până se rumenește. După ce s-a colorat puțin, se presară deasupra usturoiul mărunțit și cimbrul, mai lăsându-se un minut la prăjit. Peste șnițelele din cratiță se toarnă apoi vinul și se lasă să fiarbă până ce rezultă un sos mai gros. La final se adaugă untul și zeama de lămâie. Șnițelele se mai lasă pe foc 1-2 minute, până ce untul se încorporează în sos. După ce se stinge focul, deasupra se poate presăra pătrunjel verde.
Prăjitură cu magiun de prune
Ingrediente: 200 g marmeladă de prune,150 g alune decojite sau nuci prăjite, 4 ouă, 200 g margarină, 200 g zahăr pudră, 250 g făină, ciocolată albă, coajă de lămâie, sare.
Mod de preparare:
Margarina se amestecă bine cu zahărul până se obţine o cremă. Se adaugă apoi pe rând gălbenuşurile, coaja rasă de lămâie sau alte arome, un praf de sare. Se adaugă făina, în ploaie, iar la final, albuşurile bătute spumă. Compoziţia astfel obţinută se toarnă într-o tavă unsă cu margarină sau unt şi tapetată cu făină. Se dă la cuptor, la foc potrivit, timp de 20-25 de minute. După ce s-a răcit, prăjitura se scoate din tavă, iar deasupra se întinde un strat de magiun de prune, care se presară cu alune tocate sau nuci prăjite şi zdrobite. Se mai poate rade deasupra ciocolată albă.