Musaca în trei culori
Ingrediente: 500 g. piept de pui, un morcov, 4-5 ardei copţi, 3 fire de ceapă verde, 800 g cartofi fierţi, 100 ml lapte, două linguri smântână, ulei de măsline, două ouă + un albuş de ou, pesmet, sare, piper măcinat, un fir de rozmarin.
Mod de preparare:
Morcovul şi ceapa verde se curăţă, apoi se spală bine. Ardeii se pun la copt, după care, se curăţă de coajă şi seminţe și se desfac în fâşii.
Separat, într-o crăticioară se căleşte ceapa tăiată mărunt şi morcovul ras fin. Pieptul de pui se trece prin maşina de tocat, apoi se călește împreună cu ceapa şi morcovul, adăugându-se şi una-două linguri de apă. După ce ingredientele s-au călit iar apa a scăzut, se stinge focul şi compoziţia se lasă să se răcească. Se condimentează apoi cu sare, piper, rozmarin tocat fin, se adaugă şi ouăle bătute, amestecându-se până la omogenizare.
Cartofii fierţi se pasează, se amestecă cu trei linguri de ulei de măsline, smântâna, laptele, rozmarinul, iar la sfârșit se adaugă albuşul de ou bătut spumă. Se pregăteşte o tavă termorezistentă, care se unge cu ulei şi se tapetează cu pesmet. Peste pesmet se pune un strat de carne, deasupra se aranjează fâşiile de ardei copt şi totul se acoperă cu piureul de cartofi. Tava se dă la cuptorul preîncălzit pentru 30 de minute. După coacere, musacaua se lasă să se răcească puţin, apoi se porţionează
Prăjitură de toamnă
Ingrediente: 5 oua, 180 gr zahar, 240 gr faina, 10 gr zahar vanilat, 80 ml ulei, 1 praf de sare, 1 linguriță praf de copt, 1 lingura zeama de lamaie, 180 gr măr răzuit, 100 ml apa minerala, 1 linguriță scortișoară, 100 gr nucă tăiată, 100 gr stafide, 10 ml esență rom, 100 g morcov răzuit.
Mod de preparare:
Stafidele se pun într-un bol, iar peste ele se toarnă esență de rom. Într-un bol se pun stafidele și peste ele se toarnă esența de rom, lăsându-se așa timp de 20 de minute.
Într-un alt bol se pun merele rase și scurse de zeamă, scorțișoara, apa minerală și uleiul, și totul se amestecă bine. Albușurile se mixează împreună cu un praf de sare până se spumează, apoi se adaugă, treptat, zahărul, zahărul vanilat și se continuă mixarea până se topește zahărul. Pe rând, se adaugă și gălbenușurile, amestecându-se ușor, cu telul, până se încorporează. La compoziție se adaugă stafidele cu esența de rom, zeama de lămâie, nuca tăiată, morcovul răzuit și merele stoarse de suc, amestecându-se totul până la omogenizare. În final, adăugăm făina amestecată cu praful de copt, care se încorporează ușor cu telul. Compoziția se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor pentru 30-35 de minute, până se rumenește frumos. După ce s-a răcit, se pudrează cu zahăr și se porționează.