Supă cu ciuperci, cartofi și ton
Ingrediente: 500 g ciuperci tip champignon, o ceapă, 2 cartofi de mărime mijlocie, 2 căței de usturoi, 2 l supă de pui (sau apă), o linguriță sare, 1/4 linguriță piper negru măcinat, o lingură unt, 150 g ton în suc propriu (opțional), 2 linguri iaurt grecesc, opțional.
Mod de preparare
Ceapa se toacă mărunt, iar ciupercile se spală și se taie bucățele. Se pregătește o cratiță încăpătoare în care se topește o lingură de unt și se sotează ceapa. Se adaugă apoi ciupercile, care se călesc și ele, până se înmoaie, amestecându-se din când în când. Peste ele se toarnă supa de pui sau apă și totul se lasă la fiert. Între timp, se zdrobesc, în blender, cartofii cruzi, tăiați mărunt și doi căței de usturoi cu puțină apă. Amestecul obținut se toarnă în oala cu supă și se mai lasă la fiert 10-15 minute. După acest interval, supa se dă prin blenderul de mână și se asezonează cu sare și piper. Atunci când se servește, se pune iaurt grecesc și, cine dorește, poate adaugă puțin ton din conservă, scurs de apă.
Mâncărică de toamnă
Ingrediente: 600 g muşchiuleţ de porc, 3 ardei kapia, un ardei verde, 2 dovlecei, 2 cepe roşii, un ardei iute, 2 gogoşari, piper boabe, sare, boia dulce, boia iute, 3-4 linguri ulei,1-2 foi dafin, 4 roşii, 1-2 crenguțe cimbru.
Mod de preparare:
Mușchiulețul de porc se taie bucățele și se călește în ulei. Când carnea începe să se albească, se condimentează cu sare, piper, boia dulce și boia iute. Între timp, ceapa se curăță, se taie solzișori și se călește împreună cu mușchiulețul de porc. Se adaugă și ardeiul iute tăiat mărunt, foile de dafin, crenguțele de cimbru și, cratița acoperită, se lasă la fiert, la foc mic. Roșiile tăiate rondele se adaugă la compoziție, iar tocănița se dă la cuptor pentru 30-40 de minute, până își formează o crustă. La final, tocănița se ornează cu verdeață.
Găluște cu prune și nucă
Ingrediente pentru aluat: 600 g cartofi fierți în coajă, 300 g făină, 2 ouă întregi, o linguriță de sare, vanilie.
Umplutura: 20 de prune, miez de nucă, o lingură scorțișoară, zahăr după gust.
Ingrediente pentru pesmetul rumen: 250 g pesmet, 100 g unt, 100 g zahar, 100 g zahăr pudră amestecat cu100 g nucă măcinată și zahăr tos ,2 linguri de scorțișoară.
Mod de preparare:
Prunele se spală, li se scot sâmburii, iar în locul lor, se va pune miez de nucă amestecat cu zahăr și scorțișoară.
Cartofii, în coajă, se pun la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, se scurg se descojesc cât sunt calzi și se dau pe răzătoarea mică. La cartofii rași se adaugă două ouă întregi, vanilia, sarea și cele 300 g făină. Compoziția se frământă cu mâna, făina adăugându-se treptat. Iar pentru că aluatul este destul de moale și lipicios, modelarea se va face cu mâna umezită în apă rece. Din aluatul obținut se iau bucăți din compoziție, se aplatizează și în mijloc se va pune câte o prună. Marginile aluatului se ridică peste prună, se strâng în așa fel încât pruna să fie acoperită în totalitate, formându-se o bilă. Găluștele modelate se vor așeza într-o tavă presărată cu făină.
Se pregătește o cratiță cu pereții înalți, în care se toarnă cinci litri de apă și o lingură de sare. Când apa dă în clocot, se pun, pe rând, găluștele, lăsându-se la foc mic, aproximativ 10-15 minute, până acestea se vor ridica la suprafață.
Între timp, într-o tigaie se topește untul, se adaugă pesmetul, care se amestecă ușor cu o spatulă. Pesmetul se lasă la foc mic, până ce devine auriu. Spre final, se adaugă zahărul, apoi se stinge focul. Găluștele fierte se scot cu o spumieră, se scurg de apă și se pun direct în tigaia cu pesmet, mișcându-se ușor, până ce pesmetul îmbracă uniform toată suprafața lor. Se pun apoi pe un platou și se presară cu zahăr pudră amestecat cu nucă măcinată și scorțișoară.