Reţete delicioase pentru masa de prânz

Ciorbă cu ciolan de porc

 Ingrediente: 700 g ciolan de porc, un păstârnac, o ceapă, ¼ praz, un morcov, o țelină mică, suc de roșii, un ardei roșu, o mână de orez, borș, pătrunjel, leuștean.
Mod de preparare:

Ciolanul de porc se spală bine și se pune la fiert în apă cu puțină sare. După ce s-a fiert, se scoate pe un platou, iar zeama se strecoară de două ori. Când s-a mai răcorit, ciolanul se dezosează iar carnea se taie bucățele. Apa în care a fiert ciolanul se pune din nou la foc, se adaugă legumele și carnea tăiate în bucățele mici. Totul se lasă la fiert încă 20 de minute, după care, se adaugă orezul, timp în care ciorba se amestecă bine, ca să nu se prindă de fundul oalei. După alte câteva minute, când orezul este aproape fiert, se adaugă sucul de roșii, iar după câteva clocote, borșul. La final, se presară pătrunjelul și leușteanul deasupra, iar oala cu ciorbă se acoperă cu un capac, ca să se îmbine aromele.

Piept de pui în sos de smântână și muștar

Ingrediente: 4 felii de piept de pui cu greutatea de 90-130 grame/bucată, o lingură rasă de făină, o lingură de muștar, 30 de grame (1 bucată mică) de ceapă fin tocată, un cățel mic de usturoi, fin tocat, o linguriță de ulei, 30 de grame de unt cu 82% grăsime, 300 ml. de supă de pui concentrată, 150 de grame de smântână grasă, cu minimum 30 % grăsime, opțional, un strop de nucșoară proaspăt răzuită, sare și piper după gust, verdeață tocată.

 Mod de preparare:

Pieptul de pui se feliază în fâșii de 1,5-2 cm, pe cât posibil, cu o grosime uniformă, nu este nevoie să se bată cu ciocanul. Se condimentează cu sare și piper (opțional nucșoară) și se dă prin făină. Se pregătește o tigaie în care se pune uleiul, apoi untul care va da un gust bun preparatului.  După ce untul se topește, se rumenesc feliile de piept de pui pe ambele părți, timp de 2-3 minute, doar până devin aurii, apoi se scot pe un platou.

În aceeași tigaie se pune ceapa la prăjit și usturoiul tocat fin, se adaugă puțină sare și se reduce focul la minim, până când ceapa devine translucidă. Se adaugă muștarul și se amestecă bine, după care imediat se toarnă și supa de pui fierbinte, omogenizând totul bine. Se pun din nou în tigaie feliile de piept de pui rumenite, se întețește puțin focul și se readuce sosul la fierbere. Se acoperă tigaia cu un capac și se gătesc feliile de carne, la foc mic, aproximativ 10-12 minute. După acest interval, pieptul de pui se scoate din tigaie și se păstrează la cald, acoperit. Sosul se fierbe în continuare până scade atât cât dorim, se adaugă apoi smântâna, se omogenizează rapid cu telul și se mai dau câteva clocote, după care se condimentează. Bucățile de carne se pun din nou în sosul fierbinte, se întorc pe toate părțile apoi preparatul se presă cu verdeață. Se poate servi cu garnitură de cartofi piure, găluște, orez sau legume.

Prăjitură fragedă cu gem și cremă de nuci

 Ingrediente pentru blat: 3 gălbenușuri și un ou întreg, 250 g unt, 150 g zahăr, 500 g făină, un plic de praf de copt, esență de vanilie.

Pentru umplutură: 2 albușuri, 150 g zahăr, 5 ml esență de rom, un praf de sare, 200 g magiun de prune.

Pentru crema de nucă: 400 g nuci, 3 linguri de lapte, 4 gălbenușuri, 4 albușuri, 300 g zahăr pudră, 2 linguri de cacao, esență de vanilie.

Mod de preparare:

Untul, ținut la temperatura camerei, se mixează cu gălbenușurile, oul, esența de vanilie, zahărul tos, la viteză mare, până se obține o cremă spumoasă. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt și se omogenizează până se obține un aluat vârtos, care se desprinde cu ușurință de pe pereții vasului. Aluatul se împarte în trei părți. O parte se înfășoară în folie și se dă la rece. A doua parte se întinde într-o foaie și se așază într-o tavă de copt unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Foaia se mai întinde cu mâna până se întinde uniform pe toată suprafața tăvii.

Pentru a se prepara umplutura cu gem, albușurile se bat spumă cu un praf de sare, se adaugă pe rând zahărul tos și se mixează până se obține o bezea tare. La compoziție se adaugă magiunul și se omogenizează. Crema obținută se întinde uniform pe foaia din tavă, peste care se pune cea de a doua foaie de aluat.

Pentru umplutura cu nucă, se amestecă nuca măcinată cu gălbenușurile frecate cu zahăr și cele 4 albușuri bătute spumă. Se adaugă praful de cacao, laptele, esența de vanilie și se amestecă ușor. Crema trebuie să fie mai consistent, să nu curgă. Dacă este mai moale, în ea se pot sfărâma doi biscuiți. Crema de nuci se întinde uniform peste a doua foaie de aluat din tavă. Aluatul pus la rece se scoate din frigider și se răzuiește peste prăjitură, pe răzătoarea cu ochiuri mari, distribuindu-se uniform, pe toată suprafața. Tava se dă la cuptor pentru 30-35 minute, la cuptorul încins la 180 de grade, până ce prăjitura se rumenește deasupra. După ce se scoate din cuptor, prăjitura se lasă să se răcească și se taie cu un cuțit, cu lama înmuiată în apă rece. Deasupra se poate presăra zahăr pudră.

https://bucatarianoastra.online/

Partajează această știre

Lasă un răspuns