Reţete delicioase cu gutui

Mâncare de gutui cu pui

Ingrediente: 4 gutui, 8 bucăți de carne de pui, 6 linguri de zahăr, 2 linguri de făină, 50 g unt, 200 ml apă sau supă de pui, 50 ml smântână, sare, piper, pătrunjel.

Mod de preparare:

Gutuile, necurățate de coajă, se spală, li se scot sâmburii și se taie în felii de 0,5 cm grosime. Astfel pregătite, gutuile se pun într-o cratiță, împreună cu jumătate din cantitatea de unt, 50 ml apă, se presară cu sare și piper. Se acoperă cu un capac și se călesc, la foc mic, timp de 10-15 minute, fără să se amestece în ele. Carnea, spălată și condimentată, se prăjește cu ulei, până se rumenește și devine crocantă.

Separat, într-o tigaie mai mică se topește zahărul, apoi se trage de pe foc, se adaugă cantitatea rămasă de unt topit și 200 ml de apă fierbinte sau supă de pui. Tigaia se dă din nou al foc și se lasă să fiarbă până se topește zahărul. Făina se amestecă bine cu 4 linguri de apă și se toarnă peste sosul caramel, lăsându-se la foc mic, până se îngroașă puțin. Sosul caramel se toarnă peste gutui, se amestecă ușor, apoi se va servi alături de carnea crocantă de pui. Deasupra se presară pătrunjel verde.

Prăjitură cu gutui

Ingrediente: 200 g zahar, 8 ouă, 8 linguri zahăr pudră, 12 linguri făină, 4 linguri ulei, 2 linguri unt, 4 linguri lapte, un praf de copt, esență de vanilie, un praf de sare.

Mod de preparare:

Albușurile, separate de gălbenușuri, se bat spumă cu zahărul pudră și sarea.  Pe rând, se adaugă apoi, gălbenușurile, uleiul, laptele și aromele, mixându-se în continuare până la omogenizare. La final, se adaugă făina cu praful de copt, care se amestecă ușor cu o paletă, până se încorporează.

Separat, se topește zahărul (200 g), la care se adaugă două linguri de unt. Cratița se mișcă în așa fel încât zahărul caramelizat să cuprindă  toată suprafața de jos și ușor pe margini. În cratița cu zahărul caramelizat se așază, una lângă alta, feliile de gutui, curățate de coajă, iar peste ele se toarnă blatul preparat anterior. Cratița se dă la cuptorul preîncălzit pentru 15-20 de minute. Când blatul este copt, se scoate din cuptor, se acoperă cu o farfurie și cu o mișcare rapidă, se răstoarnă. Fructele caramelizate pot fi decorate cu un strat de frișcă.

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns