Reţete delicioase

Ciorbă de fasole păstăi, cu pipote și inimi

 Ingrediente: 500 gr pipote și inimi, 300 gr fasole galbenă congelată, un morcov, o ceapă, două linguri ulei, sare, piper negru măcinat, un gălbenuș, 300 ml iaurt grecesc, mărar verde.

Mod de preparare

Pipotele și inimile se curăță, se spală, apoi se pun la fiert în apă rece. Când apa începe să fiarbă se spumează, până se obține o supă limpede. Între timp, se curăță legumele. Ceapa se toacă fin, iar morcovul se rade pe răzătoarea mare. În uleiul încins se pune morcovul, se adaugă apoi ceapa, amestecându-se până ce ingredientele se călesc ușor. Când ceapa devine sticloasă, se toarnă apa în care au fiert pipotele. După câteva clocote, se adaugă pipotele și inimile, apoi fasolea verde, sare, piper negru măcinat. Ciorba se lasă pe foc, până ce fasolea verde este fiartă bine. Dacă este nevoie, se mai adaugă apă.

Iaurtul, amestecat cu gălbenuș de ou, la care se adaugă câte puțin din ciorba fierbinte, se adaugă treptat, amestecându-se continuu. La final, se presară mărar deasupra, se mai dă un clocot, apoi se stinge focul. Ciorba se acoperă cu un capac, iar după 10 minute, se poate servi.

Mâncare de gutui cu pui

Ingrediente: 4 gutui, 8 bucăţi de pui, 6 linguri de zahăr, 2 linguri de făină, 50g de unt, 200 ml de apă fierbinte sau supă de pui, 50ml de smântână lichidă, pătrunjel proaspăt, sare şi piper.

Mod de preparare

 Se aleg gutuile bine coapte, necurăţate de coajă, se spală, se taie în sferturi, li se scot sâmburii şi se taie în felii de 0,5cm grosime. Fructele se pun într-o cratiţă, împreună cu jumătate din unt şi cu 50 ml de apă, se presară cu sare şi piper proaspăt măcinat. Se acoperă cu un capac şi se călesc la foc mic, timp de 10-15 minute, fără să se amestece pentru a nu se sfărâma.

Puiul se spală, se şterge bine, se sărează, se piperează şi se rumeneşte într-o tigaie, în câteva linguri de ulei, până devine auriu şi crocant.

Între timp, într-o tigaie mică se topeşte zahărul, se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă restul de unt topit şi 200 ml de apă fierbinte sau supă de pui. Cratiţa se pune din nou pe foc şi se lasă să fiarbă până se topeşte zahărul. Se amestecă făina cu 4 linguri de apă, se toarnă peste sosul caramel şi se mai lasă 5 minute pe foc, până se îngroaşă puţin. Caramelul se toarnă peste gutui, se amestecă uşor şi se serveşte alături de puiul crocant, presărat cu pătrunjel tocat.

Tort de toamnă

Ingrediente: 10-15 mere mai mici, 200 g zahăr, 20 g unt, stafide, vişine din dulceaţă, 15 nuci mărunţite, nuci măcinate, scorţişoară, un vârf de cuţit de cuişoare măcinate.

Pentru blat: patru ouă, patru linguri de zahăr, patru linguri de făină, două pliculeţe de zahăr vanilat, un vârf de cuţit de amoniac, puţină sare.

Mod de preparare:

Zahărul se netezeşte uniform în tava rotundă pentru tort. Merele se curăţă de coajă, li se scoate mijlocul cu sâmburi în aşa fel încât să rămână întregi. Se pun apoi în tavă peste zahăr, unul lângă altul, iar mijlocul se umple cu nuci măcinate amestecate cu vişine şi stafide. Se presară peste ele cuişoare sau scorţişoară. Între mere se pun cubuleţe de unt şi se dau la cuptor, circa 30 de minute, până ce zahărul face spumă, apoi se lasă să se răcească.

Între timp, se pregăteşte blatul. Albuşurile se vor separa de gălbenuşuri, apoi se bat spumă cu un praf de sare şi zahărul vanilat. Se adaugă, pe rând, gălbenuşurile, amoniacul stins cu oţet şi la final, se încorporează făina în ploaie, amestecându-se uşor, de jos în sus.

Compoziţia obţinută se toarnă peste merele răcite şi tava se introduce la cuptor pentru 25-30 de minute. După ce s-a copt, tortul se răstoarnă, cald, pe un platou. Se poate orna cu frişcă şi alte fructe de toamnă.

www.culinare.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns