Reţete de sezon cu trandafiri şi soc

Dulceaţă de trandafiri

Deliciu culinar, cu un parfum și rafinament aparte, dulceața de trandafiri poate fi realizată din petalele oricăror trandafiri. Dar sunt de preferat trandafirii cu petale aromate, numiţi şi trandafiri pentru dulceaţă sau trandafiri de mai.

Ingrediente: 10 flori de trandafiri, 1 kg zahăr tos, 750 ml apă, 2 lămâi mari.

Mod de preparare

Petalele de trandafir se așază într-o strecurătoare și se cern bine, pentru a se îndepărta polenul sau orice ar putea fi lipit de ele. Astfel curățate, petalele se pun într-un castron mai mare și se amestecă bine cu două linguri de zahăr și sucul de la o lămâie. Astfel că vor deveni sticloase și vor începe să lase un suc rozaliu. Se freacă în continuare cu zahăr până ce acestea încep să se adune ghem. Între timp, se pregătește siropul din apă și zahăr, dacă este posibil, într-un vas de tuci. Siropul se va fierbe la foc mare, până când începe să facă balonașe. După această etapă, focul se lasă mai mic și se așteaptă până când începe să se lege. Ca să aflăm acest lucru, facem un test cu o picătură de sirop, care se va pune într-o farfurie rece. Dacă acesta stă ca o bobiţă, fără să se împrăştie, atunci siropul s-a legat şi e pregătit să primească petalele de trandafiri. Acestea se pun în vas, împreună cu sucul pe care şi l-au lăsat. După câteva clocote, se adaugă zeama de la a doua lămâie şi se amestecă bine. Siropul mai trebuie să fiarbă până este suficient de bine legat, pentru că, după adăugarea petalelor, se va subția puțin. Se face din nou proba cu picătura. Dacă nu se împrăștie, focul va fi oprit, iar dulceața este gata.

Important!

În dulceaţă se amestecă doar cu lingura de lemn.

 

Trandafirată

Ingrediente: 10 trandafiri de mărime medie (cât mai parfumați), 2 lămâi, 200 g zahăr, 2,5 l de apă.

Pentru prepararea trandafiratei este nevoie de un borcan de minim 3 litri. Sucul de la o lămâie se va stoarce, iar cealaltă se va tăia felii. Zahărul se amestecă bine cu sucul stors de lămâie și cu circa 300 ml de apă. Astfel zahărul se va dizolva repede și nu este nevoie să se mai amestecăm în borcanul mare. Petalele de trandafir, rupte una câte una, se vor clăti cu apă rece. Astfel se îndepărtează praful și insectele care ar putea fi ascunse. În borcanul pentru sucul de trandafiri se vor așeza întâi petalele, apoi feliile de lămâie, iar deasupra se toarnă sucul de lămâie în care a fost dizolvat zahărul și se amestecă bine. Deasupra se toarnă restul de apă rece, iar borcanul se acoperă cu o farfurioară. Se lasă așa câteva zile până ce sucul devine ușor acidulat, apoi se strecoară.

https://savoriurbane.com

Socata

Din florile de soc, amestecate cu lămâie și zahăr se prepară o băutură parfumată, numită socată. Sigur, există o multitudine de metode pentru prepararea ei, iar noi vă oferim una dintre ele:

Ingrediente: 10-12 flori mari de soc ( se pot adăuga mai multe, dacă dorim ca socata să fie mai concentrată), un kilogram de zahăr sau miere, 2-3 lămâi, 8 litri de apă rece, 8-10 boabe de orez sau 50 g drojdie, pentru a se grăbi fermentația, un borcan de 10 litri.

Mod de preparare

Florile de soc vor fi curățate de musculițe sau alte insecte. Ele trebuie să fie bine înflorite și culese pe soare. Se vor rupe tulpinile, rămânând doar florile. Lămâile se spălă cu apă caldă, pentru a se îndepărta stratul ceros de deasupra. Florile de soc se pun într-un borcan curat, la care se adaugă apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust amar socatei, se va pune doar pulpa de la lămâi și fâșii de coajă galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gust amar.

Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Borcanul nu se va închide complet. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut, trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata se păstrează în sticle închise ermetic. Înainte de deschidere, sticla nu trebuie agitată. Socata se servește rece și poate fi și mai mult împrospătată cu câteva frunze de mentă!

https://clickpentrufemei.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns