Reţete de conserve pentru iarnă

Zacuscă de spanac

Ingrediente: 1 kg spanac fiert, 2 kg ceapă, 1 kg ardei kapia, 1 kg gogoșari, un litru de ulei, 5 căței de usturoi, 3 ardei iuți, 2 foi de dafin, sare, piper.

Mod de preparare

Ceapa, spanacul, ardeiul și gogoșarii se dau prin mașina de tocat. Compoziția obținută se amestecă bine, se asezonează cu sare, piper, usturoi tocat și foi de dafin, după care, se pune la fiert. Când zacusca capătă consistență se așază în borcanele sterilizate. Deasupra fiecărui borcan se toarnă o lingură de ulei fierbinte. Borcanele se închid  ermetic și se lasă acoperite cu pături, până se răcesc.

Vinete murate, umplute cu varză și legume

Ingrediente pentru  4 vinete: 3 linguri de ulei, o lingură de sare, cozi de țelina și pătrunjel verde.

Pentru umplutură: 1/2 varza mică, 2 morcovi mici, 1/2 rădăcină de pătrunjel, o rădăcină de țelină mică, 5-6 căței de usturoi, pătrunjel verde tocat, 2 linguri ulei.

Pentru saramură: 2  l apă, 200 grame sare mare, 500 ml oțet, o lingură boabe de muștar, amestecate cu boabe de piper.

Mod de preparare 

Vinetele spălate se șterg cu un șervețel de hârtie, după care se crestează pe lung, dar nu pana la capăt. Tăietura trebuie făcută în așa fel încât, după fierbere, vânăta să poată fi umplută. Vinetele astfel pregătite se fierb în apă cu sare timp de 15 minute. După ce se scot din apă, se pun la scurs într-o sită, lăsându-se aproximativ 3 ore. Deasupra lor se pune o greutate, astfel încât să se poată scurge din ele tot lichidul amar.

Pentru prepararea umpluturii, varza se  taie fideluțe și se amestecă bine cu pătrunjel tocat și sare.

Rădăcinoasele se curăță, se taie mărunt, se călesc două minute în ulei, apoi se pun în bolul cu varză și pătrunjel. La final, se adaugă usturoiul trecut prin presă, iar compoziția se omogenizează. Vinetele bine scurse se umplu cu amestecul de legume, se leagă cu tijele de țelină opărite și pătrunjel. Astfel pregătite, vinetele se așază în borcane, peste ele se toarnă saramura călduță, până acolo unde începe filetul borcanului. Dacă se ridică, se fixează cu tije de țelină, apoi borcanele se înfiletează și se așază în cămară. În momentul servirii, se taie de-a curmezișul și se toarnă puțin ulei deasupra.

Gogoșari marinați cu ceapă

Ingrediente: 5 kg. gogoșari, 400 ml ulei, 300 g zahăr, 800 ml. oțet, 800 g. bulion făcut în casă sau 2 litri suc de roșii gros, 1-2 linguri de sare, 2 kg. ceapă, hrean, boabe de piper, semințe de muștar, foi de dafin.

Mod de preparare

Oțetul, zahărul, uleiul, frunzele de dafin, piperul boabe și sarea se pun la fiert. După câteva clocote, în amestecul obținut se opăresc gogoșarii, tăiați pe jumătate sau sferturi, 2-3 minute, doar cât să-și schimbe culoarea. Se scot apoi gogoșarii, în oțetul rămas se pune ceapa tăiată solzișori, bulionul, iar după primul clocot, saramura se mai ține pe foc 15 minute. După ce se ia de pe foc, se adaugă gogoșarii, se amestecă bine, apoi  compoziția fierbinte se pune în borcanele sterilizate. În borcane se vor pune apoi șuvițe de hrean, frunze de țelină și rondele de morcovi. Borcanele se înfiletează și se acoperă cu pături.

Dulceață de cătină

Ingrediente: 2 kg. fructe de cătină, 2 kg. zahăr, 2 căni de apă, o portocală.

Mod de preparare:

Apa și zahărul se pun la fiert pentru aproximativ 15 minute, iar când siropul obținut începe să se lege și să facă bule mari, se adaugă boabele de cătină curățate și spălate. Pe timpul fierberii se ia spuma, iar spre final, se adaugă coaja de portocală rasă. Când dulceața devine lucioasă și are o nuanță de portocaliu închis, se stinge focul. Dulceața se pune călduță în borcane, se lasă la răcit, iar când prinde o crustă deasupra se pun capacele și se depozitează în cămară.

Partajează această știre

Lasă un răspuns