Ciorba săsească cu omletă
Ingrediente: 200 de grame de carne, 2-3 ouă, 2 morcovi, 2 ardei, o ceapă, o lingură de făină, 3 linguri de smântână, 3 linguriţe de griş, usturoi, leuştean, oţet.
Mod de preparare:
Carnea, tăiată bucăți, se pune la fiert în apă cu sare. Când este pe jumătate fiartă, se adaugă legumele tăiate mărunt. Se face apoi o omletă din 2-3 ouă, la care se adaugă 3 lingurițe de griș. Omleta se taie în pătrăţele şi se adaugă în ciorbă după ce carnea a fost bine fiartă. Ciorba se acrește cu oțet și se drege cu smântână amestecată o lingură de făină. Se mai lasă să dea câteva clocote, apoi se pune usturoi, sare după gust și se presară leuștean deasupra.
Papanaşi cu iaurt
Ingrediente: 400 g iaurt, 100 g apă, 3-4 ouă, 3-4 linguri de zahăr, un sfert de pachet de unt, 10-11 linguri de griş, puţină sare, coajă de lămâie, zahăr vanilat.
Mod de preparare:
Iaurtul diluat cu apă, zahărul, untul, aromele, ouăle şi sarea se pun într-o cratiţă pe aragaz, la foc mediu, amestecându-se până ce ingredientele se încorporează. Când compoziţia a început să fiarbă, se adaugă, în ploaie, grişul. Se amestecă continuu circa 10 minute, până ce grişul se umflă. Vasul se ia apoi de pe foc şi compoziţia obţinută se lasă să se răcorească puţin. Între timp, se pregătește pesmetul, lăsându-se şi el la răcit.
Din compoziţia obţinută ( răcită cât să se poată lucra) se formează papanaşi sub formă de bile, care se dau prin pesmet şi se pudrează cu zahăr vanilat. Se pot servi imediat sau se pot aşeza într-o tavă tapetată cu hârtie şi se dau la cuptor, 10 minute.
Budincă cu piept de pui
Ingrediente: 250 g paste făinoase mai mărunte, 400 g ciuperci proaspete, 500 g piept de pui, ceapă verde, o cutie cu boabe de porumb, 300 g smântână, ulei, 1/4 linguriţă de chimen măcinat, sare, piper, boia dulce, unt, pesmet.
Mod de preparare:
Pastele făinoase se fierb în apă cu sare, se trec printr-un jet de apă rece şi se pun la scurs. Tot la scurs se pun şi boabele de porumb.
Pieptul de pui, tăiat cubuleţe, se condimentează cu sare şi piper, apoi se trece prin boia amestecată cu chimen măcinat, astfel încât cubuleţele să fie acoperite cu boia, de jur împrejur. Se prăjesc apoi în ulei, iar când sunt gata, se pun într-un castron. În uleiul rămas se călesc ciupercile feliate, împreună cu ceapa verde, tăiată rondele. După ce a scăzut apa, ciupercile şi ceapa călită se amestecă bine cu pastele scurse. Compoziţia se toarnă într-un vas termorezistent, uns cu unt şi presărat cu pesmet. Deasupra se repartizează carnea prăjită. Jumătate din boabele de porumb se pasează, restul de boabe se lasă întregi, se amestecă bine cu smântâna, se sărează după gust şi se toarnă peste carnea prăjită. Tava se dă la cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, pentru aproximativ 45 de minute sau până ce se prinde o crustă deasupra.