Supă de conopidă cu găluşte
Ingrediente: o conopidă, doi morcovi, pătrunjel, trei ouă, o lingură de unt, 3 linguri de ulei, o lămâie, smântână, sare după gust.
Pentru găluşte: două ouă, 5 linguri de făină, o lingură unt, sare, apă.
Mod de preparare:
Conopida se spală în apă rece, se desface în bucheţele şi se lasă la scurs. Morcovii şi pătrunjelul se spală şi se taie cubuleţe. Într-o oală se pune la încins o lingură de unt împreună cu trei linguri de ulei, în care se căleşte morcovul şi pătrunjelul. Peste zarzavatul călit se toarnă trei litri de apă şi o lingură de sare, apoi se pune la fiert. Când zarzavatul este fiert pe jumătate, se adaugă conopida. Supa se lasă să fiarbă la foc mic. Între timp, se pregătesc găluştele. Într-un castronaş se pun cinci linguri de făină, două ouă, sare, o linguriţă de unt, apoi ingredientele se amestecă bine. Treptat, se adaugă apă, până se obţine un aluat consistent, în aşa fel încât să nu curgă. Cu ajutorul unei linguriţe aluatul se pune în supă şi se lasă la fiert. Din când în când, în supă se pune un strop de apă. Când găluşte sunt fierte se adaugă zeama de lămâie. Supa se potriveşte de sare, iar la final se drege cu ou şi smântână. Se presară deasupra pătrunjel verde.
Tochitură cu garnitură de ciuperci
Ingrediente: 500 g carne de porc slabă, 500 g carne de vită, o ceapă mare, 5-6 căţei de usturoi, 3 linguri ulei,1/2 cană suc de roşii,1-2 căni apă, un pahar vin alb demisec, 3 linguri faină, pătrunjel, sare, piper boabe şi măcinat.
GARNITURA:
300 g ciuperci champignon, 5-6 roşii cherry, 2 căţei de usturoi necurăţaţi, un ardei iute uscat, 2 linguri ulei de măsline, 1/2 pahar vin alb demisec, 2 linguriţe cu sos de soia light, piper proaspăt măcinat, condimente.
MOD DE PREPARARE:
Pentru început, carnea tăiată bucățele se trece prin făină și se prăjește în ulei încins până îşi schimbă culoarea, apoi se scoate şi se pune pe o farfurie, care se acoperă cu un capac.
Ceapa şi usturoiul se călesc puţin în uleiul în care a fost prăjită carnea. La compoziție se adaugă apoi bucăţile de carne şi o parte din vinul alb, amestecându-se din când în când. După ce alcoolul s-a evaporat se adaugă sucul de roşii, o cană de apă, condimentele. Tochitura se lasă la foc mic, aproximativ două ore. Dacă este cazul, se mai adaugă, treptat, apă călduţă. După ce carnea s-a fiert, tochitura se potriveşte de sare şi se adaugă verdeaţă.
Prepararea garniturii:
Într-o tigaie antiaderentă se încinge uleiul, se adaugă usturoiul şi ardeiul iute tocat mărunt. După ce s-au călit un minut, se pun ciupercile, roşiile întregi şi sosul de soia. Ingredientele se amestecă bine, apoi se adaugă restul de vin alb. Cratiţa se mai lasă pe foc până se evaporă alcoolul, iar ciupercile şi roşiile devin puţin crocante.
Prăjitură cu brânză dulce şi fructe
Ingrediente: un ou, 100 g unt topit, 100 g zahăr, puţină sare, esenţă de vanilie şi un praf de copt, două căni de făină.
Din ingredientele menționate se frământă un aluat până capătă consistență, apoi se dă la rece o jumătate de oră. Se pregătește apoi o tavă termorezistentă, tapetată cu hârtie de copt, în care se pune foaia de aluat.
Deasupra se toarnă o cremă de brânză, pregătită în felul următor:
500 g brânză de vaci se mixează, se adaugă două ouă, 200 grame de frişcă lichidă bătută cu 100 g zahăr. Peste crema de brânză se aşează felii de fructe din compot sau alte fructe proaspete. Prăjitura se dă la cuptor pentru 30 de minute. Imediat după ce se scoate din cuptor, se pudrează cu zahăr.