Budincă de varză și carne de porc
Ingrediente: o linguriţă ulei, 150 g carne de porc tăiată cubuleţe, o varză dulce, 3 ouă, 3 linguri pesmet, 150 g caşcaval, sare, piper, unt pentru uns tava.
Mod de preparare
Bucățile de carne de porc se pun la prăjit în ulei încins. După ce s-a rumenit, carnea se scoate pe o hârtie absorbantă și se lasă să se răcească.
Varza se taie felii subțiri și se pune la fiert, timp de 10 minute, în apă cu sare, după care, se scoate și se lasă la scurs. Cașcavalul se taie cubulețe, din care se păstrează câteva pentru decor. Ouăle se bat bine și se amestecă cu varza scursă, pesmetul și cubulețele de cașcaval. Totul se condimentează cu sare și piper, iar la final, se încorporează carnea prăjită. După omogenizare, compoziția se pune într-o tavă unsă cu unt și se dă la cuptor, lăsându-se până ce compoziția se rumenește. La final, se rade puțin cașcaval deasupra.
Tartă cu căpşuni
Ingrediente: 500 grame căpşuni, 200 grame zahăr, 250 grame făină, 125 grame unt, două gălbenuşuri de ou, un praf de sare, o jumătate de linguriţă de granule de gelatină, 200 grame frişcă.
Mod de preparare:
Untul se amestecă bine cu făina şi sarea, până se obţine un aluat nisipos. Se adaugă, pe rând, apoi gălbenuşurile şi totul se frământă bine, până când aluatul se leagă. Se dă apoi la frigider pentru 30 de minute. Se unge o formă de tartă cu unt şi se tapetează cu făină. Din aluat se face o foaie, care se aşază în formă, cât mai uniform. Din loc în loc, se înţeapă cu o furculiţă, ca să nu se ridice şi se dă apoi la cuptor, la foc potrivit, timp de 20 de minute. Între timp, se pune la foc o jumătate de cană cu apă, iar când clocoteşte, se adaugă zahărul. Siropul se lasă să fiarbă încet, până scade la jumătate şi la final, se adaugă puţin rom şi vanilie. Când siropul s-a mai răcorit, în el se pune o jumătate de linguriţă de gelatină granule. După ce aluatul s-a copt, peste el se aşază căpşunii întregi sau jumătăţi. Deasupra se toarnă siropul cu gelatină, iar tarta se lasă la frigider timp de o oră sau două. Se ornează cu frişcă şi bucăţi de căpşuni.