Supa de vişine
Ingrediente: un kilogram de vişine curăţate de sâmburi, două gălbenuşuri, 250 g smântână, o linguriţă de zahăr farin, sare, un litru de apă. Vişinele se spală, se opăresc, apoi se dau prin sită. Sucul de vişine se amestecă cu un litru de apă, sarea şi zahărul şi să lasă să dea câteva clocote. Într-un castron se bat gălbenuşurile cu smântâna, se adaugă câte puţin zeama clocotită, se amestecă continuu, apoi totul se toarnă peste supă. Poftă bună !
Chifteluţe daneze
Ingrediente pentru chifteluţe: un kilogram de carne tocată amestec, o ceapă, două ouă, 100 ml smântână grasă, 150 g pesmet, 50 ml ulei, sare, piper.
Pentru sos:125 g unt, trei linguri de făină, 500 ml supă de pui, 300 ml smântână, o legătură mărar verde, o lingură rasă boabe de ienibahar, sare, piper, boia.
Mod de preparare
Carnea se amestecă bine cu ouăle, ceapa tocată, smântâna, sarea şi piperul. Din acest amestec se formează chifteluţe, care se dau prin pesmet. Astfel pregătite, chifteluţele se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Chifteluțele se stropesc cu puţin ulei şi se dau la cuptor timp de 35 de minute. Din când în când trebuie întoarse, ca să fie rumenite pe toate părţile. Pentru prepararea sosului, untul se topeşte într-o tigaie, se adaugă făina şi se amestecă continuu, în aşa fel încât să nu se formeze cocoloaşe. După puţin timp, se adaugă supa de pui, smântâna, mărarul tocat, ienibaharul zdrobit, boia, sare şi piper, după gust. După ce s-au prăjit în cuptor, chifteluţele se aşează pe o tavă, se acoperă cu sos şi se pot servi cu piure de cartofi sau paste.
Prăjitură cu brânză de vaci și vișine
Ingrediente:100 g ciocolată neagră, 125 g unt, 150 g zahăr, 4 ouă, 150 g făină, 300 g brânză de vaci, 300 g vișine, un praf de copt, un praf de vanilie.
Mod de preparare
Ciocolata se topește, împreună cu untul, pe baie de abur, iar compoziția obținută se lasă să se răcească. Se mixează la viteză două ouă, zahărul vanilat, praful de copt și făina, obținându-se un aluat omogen.
Brânza de vaci se amestecă bine cu două ouă și 100 g de zahăr, până se obține o cremă fină. Se pregătește o tavă termoreziztentă (diametrul de 24 cm), unsă cu unt, în care se toarnă1/3 din aluatul obținut. Peste aluat se pune jumătate din crema de brânză, peste care se aranjează vișinele.
Procedura se repetă, ultimul strat trebuie să fie aluatul de ciocolată. Tava se dă la cuptor pentru 25-30 de minute, când se face și testul cu scobitoarea.