Reţete culinare pentru mesele de week-end

Ciorbă de aripioare cu spanac

Ingrediente: opt aripioare de pui, un morcov, un pătrunjel, o țelină, o ceapă roșie, 2-3 cartofi, baby spanac, pătrunjel verde, un ou, fidea, un ardei roșu, 4-5 linguri de cubulețe roșii în bulion, suc de lămâie.

Mod de preparare

Aripioarele, spălate și curățate, se pun la fiert în trei-patru litri de apă cu sare. Când apa începe să fiarbă se ia spuma, până rămâne supa limpede. Între timp, legumele se curăță, se spală și se taie cubulețe. Cartofii și zarzavatul mărunțit, se adaugă la supă, lăsându-se pe foc până se înmoaie aripioarele și cartofii. Se adaugă apoi cubulețele de roșii, baby spanacul, opărit înainte și se potrivește de sare. După aproximativ zece minute se adaugă pastele, iar după alte 5-10 minute, se stinge focul. Deasupra se presară verdeața tocată, apoi ciorba se drege cu ou și smântână. Cine dorește, poate adăuga în farfurie și suc de lămâie.

Sărmăluțe în foi de ștevie

Ingrediente: 1 kg carne tocată, 6 legături de stevie, 2 legături ceapă verde, o legătura mărar şi una de pătrunjel, 200g orez, 2 linguri bulion, sare, piper, după gust.

Mod de preparare:

Pentru început, ceapa ceapa se călește în ulei,la care se adaugă o lingură de bulion, totul amestecându-se continuu câteva minute. La compoziție se adaugă apoi mărarul, pătrunjelul, orezul, iar la final carnea tocată. Ingredientele se amestecă continuu, câteva minute, până ce se omogenizează.
Foile de ştefie se spală şi se opăresc, ținându-se foarte puțin în apă clocotită, apoi li se taie nervurile. Se ia apoi câte o lingură din compoziția pregătită, se pune pe fiecare foaie și apoi se rulează. Rulourile obținute se aşează într-o cratiţă, iar peste ele se toarnă apă cât să le acopere şi se dau la fiert. Înainte de a fi gata, se face un sos de roşii, care se toarnă peste sărmăluţele din cratiţă. Cratița se mai lasă câteva minute pe foc sau se poate pune la cuptor. Sărmăluțele în foi de ștevie se pot servi cu smântână sau iaurt.

Plăcintă nemțească cu cireșe

Ingrediente pentru aluat: 300 g făină, o lingură praf de copt, o linguriță bicarbonat de sodiu, 120 g zahăr,  120 g unt, esență vanilie, 2 ouă, un praf de sare.

Pentru umplutură: 200 g smântână, 150 g iaurt, 70 g zahăr, esență vanilie,  40 g amidon, 2 linguri zeamă de lămâie.

Pentru stratul de fructe: 600 g cireșe sau un borcan de compot, cu aceeași cantitate, 250 ml apă (daca se folosesc cireșe proaspete), 40 g amidon, scorțișoară.

Mod de preparare

Într-o cratiță, se pun cireșele proaspete, fără sâmburi, la care se adaugă apa și scorțișoara. Dacă sunt din compot, cireșele se folosesc împreună cu sucul. Cratița se pune la foc mediu, iar când compoziția se încălzește, se iau două-trei linguri de suc și se amestecă bine cu amidonul. Amidonul dizolvat se pune peste fructe și se amestecă ușor, până ce sosul de fructe s-a îngroșat, după care, se lasă să se răcească.

Pentru prepararea blatului, făina se combină cu praful de copt, zahărul, sarea și bicarbonatul. Se adaugă apoi untul, cât mai rece, cele două ouă și esența de vanilie, mixându-se până când aluatul se omogenizează. Două treimi din aluat se va întinde, cu mâna, într-o tavă de tort, tapetată cu hârtie de copt, în așa fel încât aluatul să cuprindă și o parte din pereții vasului. 

Peste bucata de aluat care a rămas se mai pun două linguri de făină, se amestecă bine, apoi se presează cu o furculiță în așa fel încât să se obțină firimituri din compoziție.

Crema: iaurtul se combină cu smântâna, zeama de lămâie, esența de vanilie, amidonul, ouăle și zahărul, ingredientele amestecându-se până se omogenizează.

Modul de asamblare:

Peste blatul întins în tavă se toarnă sosul de cireșe, apoi crema, iar deasupra se presară, uniform, fărâmiturile obținute din aluat.

Tava se dă la cuptor pentru 45-50 de minute, la foc potrivit.

Partajează această știre

Lasă un răspuns