Rețete culinare delicioase cu struguri

Mușchi de vită cu struguri

Ingrediente: 400 g mușchi de vită, o ceapă roșie, usturoi,  300 g struguri negri, o cană (200 ml) vin roșu, ulei, o lingură de zahăr, sare și piper după gust.

Mușchiul de vită curățat și spălat se taie în cubulețe și se lasă pentru o oră în sifon (nu apă minerală!), ca să se frăgezească. După acest interval, carnea se scurge de apă, se usucă într-un prosop de hârtie și se pune la prăjit în ulei încins, rumenindu-se bine pe ambele părți. Se adaugă apoi ceapa și usturoiul tăiat fin amestecându-se continuu, ca să nu se prindă de vas. După câteva minute, când ceapa s-a călit, se adaugă jumătate din vin și un pahar cu apă. Cratița se acoperă cu un capac și ingredientele se lasă la fiert aproximativ 30 de minute, la foc mic. Se potrivește apoi de sare și piper, se adaugă restul de vin fiert și strugurii. Mâncarea se mai lasă să dea câteva clocote, apoi se stinge focul și se acoperă cu un capac.

Salată din struguri

Ingrediente:  150 g boabe de struguri albi și negri, brânză  sărată, spanac, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și piper după gust.

 Mod de preparare

Struguri și frunzele de spanac se spală bine și se lasă la scurs. Boabele de struguri se taie în două, iar brânza în bucățele mici, care se vor amesteca într-un bol. Separat, într-un alt vas, se prepară dressing-ul din uleiul de măsline, sucul de lămâie și piperul măcinat, care se va adăuga apoi în bolul cu struguri. La final, se adaugă frunzele de spanac, salata putând fi îmbunătățită cu bucățele de piept de pui fiert sau cașcaval.

Prăjitură cu struguri

Ingrediente: 3 ouă, 125 ml ulei, 100 g cremă de brânză sau un iaurt, 200 g. zahăr, 200 g făină, o  linguriță praf de copt.

Mod de preparare

Pentru început se vor separa albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă împreună cu zahărul, până se obține o spumă consistent. Separat, gălbenușurile se amestecă bine cu uleiul, crema de brânză sau iaurtul și se amestecă ușor cu albușurile. La compoziție se adaugă apoi făina împreună cu praful de copt. După omogenizare, compoziția obținută se pune într-o tavă de copt, tapetată cu hârtie de copt. După ce a fost așezată uniform în tavă, deasupra se vor pune strugurii, iar tava se dă la copt pentru 40 de minute. Când se scoate din cuptor, prăjitura se pudrează cu zahăr și se lasă să se răcească.

Budincă din struguri

Ingrediente: un litru de suc de struguri, 4 linguri rase de făină, 4 linguri cu zahăr, iar dacă strugurii sunt foarte dulci, se reduce cantitatea, scorțișoară.

Mod de preparare

Boabele de struguri se spală, se zdrobesc și se pun într-o cratiță, la foc mic. După aproximativ cinci minute, sucul se strecoară prin sită. Separat se amestecă zahărul cu făina peste care se toarnă treptat sucul de struguri, avându-se grijă să nu se facă cocoloașe. Ingredientele se pun la foc până ce budinca începe să aibă consistență și să devină cremoasă. Se amestecă tot timpul, ca să nu se prindă de vas. După 10-15 minute, crema obținută se va turna în forme, se pudrează cu scorțișoară, și se lasă la rece până a doua zi.

Sirop din struguri

Ingrediente: 2 kg de struguri dulci, 800 g de zahăr, 2 l apă, o lămâie.

Mod de preparare

Strugurii se spală și se pun la fiert într-un vas cu apă, lăsându-se să dea câteva clocote. Când boabele se înmoaie se scot apoi din apă, se trec prin sită pentru a se elimina semințele și pielița. Sucul obținut se pune din nou la fiert împreună cu zahărul și o jumătate de lămâie, tăiată felii. Sucul se mai lasă pe foc până scade la jumătate, se adaugă restul de lămâie și se mai dau câteva clocote. Siropul obținut se toarnă în sticle sau borcane sterilizate, care se închid ermetic, se întorc apoi cu capacul în jos și se acoperă. Se păstrează în locuri aerisite.

Partajează această știre

Lasă un răspuns