Cartofi cu chifteluțe, la cuptor
Ingrediente: 1 kg cartofi, 500 g carne tocată, 2 cepe, 250 g smântână, 1-2 ouă, 3 linguri de frișcă, 100 ml lapte, 100 g pâine, 20 bucăți de roșii cherry, 200 g cașcaval, sare, piper, 0,25 g usturoi granulat.
Mod de preparare
Pâinea, înmuiată în lapte, se amestecă bine cu tocătura. Ceapa tăiată mărunt se călește în ulei, se adaugă la carnea tocată și totul se condimentează cu sare, piper, pătrunjel uscat și praf de usturoi. Ingredientele se amestecă bine, iar după omogenizare se formează biluțe de mărime medie. Cartofii descojiți se taie rondele, se condimentează cu sare și piper, apoi se amestecă. Se pregătește un vas termorezistent, uns cu ulei, în care se așază stratul de cartofi. Peste cartofi se pun chifteluțele, apoi roșiile cherry. Separat, se amestecă oul cu smântâna, se condimentează și se toarnă peste roșii. Tava se dă la cuptor pentru 60 de minute. Când budinca s-a rumenit, vasul se scoate din cuptor, se presară deasupra cașcaval ras și se mai lasă aproximativ 5 minute la cuptor.
Plăcintă cu iaurt
Ingrediente: un pachet foi de plăcintă, un kilogram de iaurt, 8 ouă, 300 g zahăr, esență de vanilie, coaja rasă de la o lămâie.
Mod de preparare:
Ouăle se mixează împreună cu iaurtul până se omogenizează, apoi se adaugă zahărul, în ploaie, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Se pregătește o tavă termorezistentă în care se așază o parte din foi, peste care se toarnă o parte din umplutură. Se mai adaugă un rând de foi, peste care se toarnă restul umpluturii, care, la final, se acoperă cu ultimele foi de plăcintă. Tava se dă la cuptorul încins pentru 20-25 de minute, iar când plăcinta se rumenește deasupra, plăcinta este coaptă.