Stufat de miel
Ingrediente: 1 kg carne de miel, 8-10 legături de ceapă verde, 8-10 legături de usturoi verde, 2 linguri de pastă de tomate, o lingură de făină, ulei, sare și piper.
Mod de preparare
Carnea de miel se spală bine în apă rece și se curăță de pielițe. Se pregătește o cratiță în care se pun 4 linguri de ulei la încins, se adaugă carnea de miel, care se prăjește pe ambele părți. Se adaugă apoi o cană de apă și se lasă la foc înăbușit. Până fierbe carnea, se curăță și se spală ceapa și usturoiul, iar după ce se taie în bucăți nu foarte mici, se călesc separat în ulei. Când carnea este fiartă pe jumătate, se adaugă ceapa și usturoiul, gata călite. La compoziție se mai adaugă o cană de apă și se lasă din nou la fiert. Spre final, sosul de tomate se amestecă bine cu făina, se condimentează cu sare și piper, apoi se adaugă la stufatul de miel. Se mai dau câteva clocote, după care, compoziția se transferă într-un vas termorezistent și se dă la cuptor, lăsându-se până mai scade sosul la consistența dorită.
Prăjitură cu foi și cremă Caramel
Ingrediente pentru foi: 2 ouă, 12 linguri de zahăr, 12 linguri de lapte, 12 linguri de ulei, o lingură de smântână grasă, o linguriță de amoniac stins cu oțet, esență de rom, făină cât cuprinde.
Pentru cremă: 350 g zahăr pentru caramelizat, 80 g făină, un litru de lapte, 3 ouă, 200 g unt.
Pentru decor: 100 gr ciocolată, plus 10 ml ulei.
Mod de preparare:
Ouăle se amestecă bine cu zahărul, esența de rom, uleiul, laptele și smântâna. Amoniacul se stinge cu oțet, se adaugă la compoziția obținută, se încorporează treptat și făina, până se obține un aluat compact. Aluatul se frământă bine, până nu se mai lipește de mâini, apoi se împarte în cinci bucăți. Fiecare bucată se întinde într-o foaie subțire, care se coace pe dosul tăvii.
Pentru prepararea cremei se vor amesteca, într-un castron mai mare, ouăle, laptele și făina, astfel încât să nu se facă cocoloașe. Separat se pune la foc zahărul cu 4 linguri de apă și se caramelizează. Când prinde culoare, ca de bronz, se adaugă amestecul de lapte, ouă și făină. Compoziția se lasă la foc mic, amestecându-se continuu până se topește caramelul, iar crema are consistența unei budinci. Crema obținută se lasă să se răcorească puțin, apoi se adaugă untul. Crema călduță se mixează bine până se topește untul și se obține o compoziție omogenă. Foile pregătite se ung cu cremă, iar deasupra se pune glazura din ciocolată topită, peste care se poate presăra nucă. Prăjitura se lasă la rece 24 de ore, după care se poate tăia. (Lia Toma, Simeria)