Ghiveci cu piept de curcan
Ingrediente: 400 g piept de curcan, o varză mică, 4 cartofi, două cepe, 3 ardei, 2-3 morcovi, 300 g mazăre proaspătă, 50 ml ulei, o legătură de mărar, sare, condimente.
Mod de preparare:
Pieptul de curcan se spală, se scurge şi se taie cubuleţe. Bucăţile de carne sărate şi condimentate, se călesc în ulei, până ce se rumenesc. Între timp, se curăţă şi se spală legumele. Cartofii se taie cubuleţe, morcovii rondele, ceapa solzişori, varza şi ardeii în fâşii, iar mazărea se fierbe în prealabil. După ce bucăţile de curcan s-au rumenit, se adaugă legumele, peste care se toarnă puţină apă călduţă şi se lasă la fiert, sub capac, câteva minute, după care, cratiţa se pune la cuptor. Când a scăzut apa, se adaugă mărarul şi condimentele, apoi, cratiţa se mai lasă câteva minute la cuptor, până se formează o crustă deasupra.
Prăjitură cu bezea și caise
Ingrediente pentru blat: 5 gălbenușuri,150 gr zahar, 50 ml ulei, 100 ml lapte, 150 gr de făină, un plic praf de copt.
Pentru umplutura de caise: 400 gr caise proaspete
Pentru bezea: 5 albușuri, 5 linguri de zahăr
Mod de preparare
Pentru început, albușurile se separă de gălbenușuri. Gălbenușurile se vor mixa împreună cu zahărul, la viteză mică, adăugându-se treptat uleiul, la fel ca la maioneză. Se încorporează apoi făina amestecată cu praful de copt și cu laptele. Compoziția obținută se toarnă într-o tavă (35×25 cm), acoperită cu hârtie de copt. Tava se dă apoi la cuptorul încins, iar după 10 minute se scoate din cuptor, iar peste compoziție se așază jumătățile de caise. Tava se dă din nou la cuptor pentru 15 minute. Între timp, se bat albușurile cu zahărul până se obține o bezea consistentă, care se toarnă peste caisele din tavă, nivelându-se uniform cu o spatulă. Tava se mai lasă zece minute la cuptor, până ce bezeaua se rumenește frumos deasupra. (Maria B. – Orăştie)