Rețete culinare cu Rubarbă

Supă cu rubarbă

Ingrediente: tacâmuri de pasăre, 30 g orez, 600 g rubarbă, un morcov, rădăcină de păstârnac, un gălbenuș de ou, o ceapă, 100 ml smântână, nucșoară.

Mod de preparare

Tacâmurile de pui, spălate și curățate, se pun la fiert în 3 litri și jumătate de apă cu sare. Când apa începe să clocotească se îndepărtează spuma și se continuă fierberea. După ce carnea a fiert se scoate pe un platou, se ia de pe oase și se îndepărtează pielițele, apoi se pune din nou în vas, împreună cu legumele, curățate și tăiate bucăți. Când legumele sunt pătrunse, se adaugă orezul (fiert separat) și rubarba tăiată rondele. După aproximativ 5 minute, când rubarba s-a înmuiat, se stinge focul, iar ciorba se drege cu ou și smântână, iar la final se pune nucșoara sau alte arome preferate.

Pui cu sos de rubarbă

Ingrediente: un piept de pui, 4 tije de rubarbă, un ardei gras, o lingură de ulei de măsline, sare, piper, 250-300 ml supă de pui sau apă, o lingură de ghimbir, opțional.

Mod de preparare

Pieptul de pui, după ce se spală și se curăță de pielițe, se taie pe lungime și se prăjește, la foc mediu 5-7 minute, pe ambele părți, până ce carnea devine albă. Uleiul de măsline se toarnă într-o cratiță încăpătoare, la care se adaugă rubarba tăiată în bucăți de 1,5-2 cm împreună cu ardeiul tăiat cubulețe și legumele se sotează timp de cinci minute. Se adaugă apoi ghimbirul, sarea, piperul și supa sau apa, iar sosul se lasă la fiert aproximativ 15 minute. La final se adaugă și bucățile prăjite de pui și totul se lasă la fiert, până scade sosul la consistența dorită.

Prăjitură cu rubarbă

Ingrediente: 8 ouă – albușurile separate de gălbenușuri, 300 g zahăr, zahăr vanilat, 380 g făină, 180 ml ulei, coajă de lămâie sau portocală, praf de copt.

Pentru topping: 500 g rubarbă, 3 linguri de zahăr, 50 g făină.

Tijele de rubarbă se curăță și se taie în bastonașe de aproximativ 5 cm. Bucățile astfel pregătite se pun într-o tavă, se presară cu puțin zahăr și se dau la cuptorul preîncălzit pentru 8-10 minute, până se înmoaie puțin, după care se lasă să se răcească.

Albușurile se mixează cu puțină sare până se obține o spumă consistentă, la care se adaugă, treptat, zahărul, gălbenușurile de ou, aromele și uleiul. La final, se pune făina împreună cu praful de copt, compoziția amestecându-se ușor cu o spatulă, până la omogenizare, apoi se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Bucățile de rubarbă, date prin făină doar pe partea unde se așază peste aluat, se vor aranja uniform, pe toată suprafața tăvii. Astfel pregătită, tava se dă la cuptor, pentru  35-40 de minute, iar la final, se face testul cu scobitoarea. Prăjitura se poate pudra cu zahăr deasupra și se  taie după ce se răcește.

Partajează această știre

Lasă un răspuns