Ingrediente: 400 g costiță, ciolan afumat sau șuncă de casă, 500 g fasole păstăi, iaurt sau smântână, un morcov, un pătrunjel, ceapă verde, usturoi, un ardei gras, o roșie, o legătură de mărar, sare, piper, boia dulce.
Mod de preparare:
Afumătura se spală, se porționează și se pune la fiert în puțină apa. Când apa începe să fiarbă, se ia spuma, apoi se aruncă apa. Afumătura se pune din nou la fiert în apă caldă. După ce a fiert, carnea se ia de pe os și se taie în bucăți potrivite. Separat, se călește ceapa tocată, morcovul dat pe răzătoare și pătrunjelul tăiat rondele. Se adaugă apoi roșia, ardeiul tăiat pe jumătate și fasolea păstăi. Peste zarzavaturile călite se toarnă apa în care a fiert afumătura și bucățile de carne. Când legumele s-au fiert, se face un mujdei de usturoi, la care se adaugă oul, iaurtul, sare, piper, boia dulce și câte puțin din ciorba răcită. După omogenizare, compoziția se toarnă în oala cu ciorbă, amestecându-se continuu, să nu se brânzească. La final, se adaugă mărarul tocat fin și o linguriță de oțet alb, pentru a se accentua aromele.