Proiectul C.R.E.D. pe fonduri europene derulat în comuna Bistra a ajuns la final

La Bistra a avut loc Gala C.R.E.D – Gala actorilor relevanți din domeniul incluziunii sociale.

Evenimentul cultural a fost organizat de către UAT Bistra și a marcat finalul celor 2 ani de proiect.

Proiectul a fost un parteneriat între Asociația PAKIV România, Școala Gimnazială ,,Nicodim Ganea” Bistra și UAT Bistra.

Evenimentul a reunite într-un cadru festiv comunitățile locale din teritoriul GAL ,,Drumul Iancului” cu scopul promovării incluziunii sociale, manifestare ce se dorește un instrument de promovare a oportunităților egale prin cultură.

Au fost înmânate diplome de merit pentru implicare în buna desfășurare a proiectului C.R.E.D. de către prefectul județului Alba, NicolaeAlbu.

Cei prezenți s-au bucurat de spectacolul oferit de către: Ansamblul Folcloric Brădeana cu soliști vocali și instrumentiști talentați, Centrul Cultural Bistra cu dansuri, Clubul Sportiv Comunal Bistra cu demonstrații de karate şi zumba.

Peste 400 de persoane: copii, părinți, antreprenori și localnici au fost implicați în acest proiect.

Proiectul este C.R.E.D. – Comunitate- Responsabilitate-Educație-Durabilitate a fost finanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman  2014 – 2020.

Proiectul s-a adresat unui grup țintă de 250 de persoane, prin aplicarea unui set de măsuri integrate în domeniile educației, ocupării, serviciilor sociale şi combaterii discriminării.

În ceea ce privește domeniul educație, obiectivul propus a fost îmbunătățirea accesului la educație si prevenirea abandonului școlar timpuriu pentru 125 de copii din comunitate, prin asigurarea de material suport pentru învățare și participarea la diverse activități extra curricular precum seminarii, workshop-uri, întâlniri, ateliere creative, excursii tematice etc.

Un alt obiectiv a fost optimizarea accesului la servicii integrate de consiliere pro-ocupare, formare a competențelor și facilitarea premiselor de plasare pe piața muncii, pentru 125 de persoane adulte din grupul țintă al proiectului.

Proiectul a inclus și dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul a minimum 30 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune social prin asigurarea de servicii de formare și consiliere antreprenorială și acordarea a 14 subvenții pentru înființarea de noi afaceri.

De asemenea, unul dintre obiective  s-a referit la reducerea discriminării persoanelor dezavantajate și/sau aflate în risc de sărăcie din comunitate, prin derularea unei campanii integrate de comunicare în domeniul nediscriminării, adresată persoanelor din comunitate, inclusive e persoanelor de etnie romă.

„Mă bucur că am reușit obținem finanțare pentru acest proiect. Fiecare partener a avut un rol bine stability în implementarea acestui proiect care s-a derulat pe o perioadă de 24 de luni. Cu ajutorul acestor bani europeni am avut ocazia contribuim la dezvoltarea mai multor tipuri de servicii și ajutăm categorii de persoane defavorizate. Proiectul s-a adresat și reducerii abandonului școlar, în principal a elevilor care provin din familii cu statut socio-economic scăzut, sărace, care aparțin minorității rome sau unor grupuri marginalizate. Au fost organizate şi desfășurate programe de formare profesională prin derularea unor cursuri de inițiere, creând astfel premisele creșterii șanselor de acces pe piața muncii interne și externe. Proiectul a fost complex și cred că implementarea lui a dus la creșterea calității vieții persoanelor din grupul țintă”, declară Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

Investiția în capitalul uman este prioritară pentru administrația locală din comuna Bistra.

Primarul comunei spune că vor fi depuse și alte proiecte pe acest domeniu pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile.

Partajează această știre

Lasă un răspuns