.

Primul vaccin făcut din virus viu a ajuns în România. Serul Astra Zeneca – eficacitate 60%

România va începe în câteva zile vaccinarea cu al treilea ser aprobat în Uniunea Europeană de la Astra Zeneca. Oficialitățile nu au anunțat deocamdată cui va fi administrat. Este diferit față de serurile de la Pfizer și Moderna fiind un vaccin pe bază de virus viu.

Sunt doar câteva păreri despre vaccinul Astra Zeneca, al treilea aprobat în Uniunea Europeană şi tot al treilea care va ajunge la noi.

Prima tranşă va fi livrată cel mai probabil vineri. Iar imunizarea va începe pe 15 februarie. În prima lună şi jumătate, vor fi vaccinaţi cu acest ser 650.000 de români.

Astra Zeneca – Vaccin făcut din virus viu

Spre deosebire de vaccinurile de la Pfizer şi Moderna, care sunt pe bază de ARN Mesager, vaccinul de la Astra Zeneca foloseşte un alt virus care transportă un fragment din informaţia genetică a noului coronavirus în celulele umane.

Ştefan Dascălu, cercetător Universitatea Oxford: „Este un adenovirus care în forma lui iniţială infecta cimpanzeii. Să nu ne imaginăm că ne vom urca în copaci”.

Vaccinul Astra Zeneca – Administrare: două doze la 4-12 săptămâni

Vaccinul se administrează tot în 2 doze însă la un interval mare, de 4 – 12 săptămâni. Studiile clinice arată că eficacitatea este de aproximativ 60 la sută, faţă de 95 la sută cât au serurile Pfizer şi Moderna.

Uniunea Europeană recomandă aministrarea vaccinului AstraZeneca pentru cei cu vârsta de peste 18 ani, însă a menţionat că nu sunt date suficiente despre eficacitatea serului la cei în vârstă.

Românii nu-şi pot alege vaccinul

Germania şi Franţa nu vor administra Astra Zeneca persoanelor care au peste 65 de ani. Iar Italia, adulţilor care au peste 55 de ani. În România, decizia va fi luată de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Cel mai probabil, serul va fi administrat românilor care au între 18 şi 55 de ani.

Franţa a autorizat vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca, al treilea aprobat în Hexagon, dar nu este recomandat persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, din cauza lipsei de date disponibile în prezent cu privire la eficacitatea acestuia la această grupă de vârstă, relatează Le Figaro.

„Există o lipsă de date pentru pacienţii cu vârsta peste 65 de ani, aceste date vor ajunge în următoarele săptămâni, între timp, recomandăm utilizarea acestora la cei sub 65 de ani,” a declarat preşedinta Înaltei Autorităţi pentru Sănătate (HAS), Dominique Le Guludec. ”Aceasta opinie va fi revizuita in urma datelor clinice suplimentare pe care le asteptam in curand,” a adăugat aceasta

Astfel, Franţa se alătura ţărilor din UE care nu recomandă vaccinul AstraZeneca pentru persoanele în vârstă, decizie opusă faţă de recomandărilor Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).

Germania a fost prima ţară care a recomandat, la finalul lunii ianuarie, să nu fie autorizată vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca a persoanelor de peste 65 de ani. Aceeaşi decizie au luat şi autorităţile din Austria, în timp ce Italia a scăzut vârsta până la care poate fi administrat acest vaccin, recomandând să nu fie vaccinate persoanelor de peste 55 de ani.

Autorităţile din România vor lua o decizie cu privire intervalul de vârstă în cursul acestei săptămâni, a anunţat, marţi, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Elveţia a anunţat că nu va folosi vaccinul Astra Zeneca până nu apar noi studii.

Românii nu vor putea alege vaccinul care le va fi administrat. Valeriu Gheorghiţă precizează că „Recomandările vor fi efectuate de personalul medical din centrul de vaccinare ţinând cont de disponibilitatea dozelor de vaccin”.

Reacții adverse vaccin Astra Zeneca

Cele mai frecvente reacţii adverse întâlnite la vaccinul Astra Zeneca au fost durere la locul injectării, oboseală, dureri de cap, musculare şi articulare, febră, frisoane şi greaţă. /www.alba24.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate