Primarul comunei Veţel : Ne propunem să ajungem la peste 5.000 de locuitori

« Dezvoltare» este ideea principală care se desprinde în urma discuţiei pe care am purtat-o recent cu noul primar al comunei Veţel, Gheorghe Capşa . Optimist în ceea ce priveşte perspectiva comunităţii în care a fost ales, edilul local şi-a fixat câteva coordonate pe care îşi propune să le pună în practică în acest mandat, dar şi în următorul, pentru că Gheorghe Capşa are stabilite obiective clare şi pe termen lung.

Pe scurt, primarul îşi doreşte o creştere a numărului de locuitori ai comunei, inclusiv prin programele dedicate tinerilor, dezvoltarea unei zone industriale şi valorificarea fiecărei suprafeţe de teren disponibile.

Mai trebuie remarcat faptul că primarul comunei Veţel are încredere şi ţine la echipa pe care o conduce acum, precizând însă că este nevoie şi de o schimbare de atitudine a funcţionarilor în relaţia pe care aceştia o au cu cetăţenii.

Accent Media (AM): Domnule primar, vă rog să menţionaţi principalele puncte de pe agenda dumneavoastră pentru următoarea perioadă.

Gheorghe Capşa (GP): Avem stabilite mai multe obiective, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Sunt destule probleme de rezolvat, iar prima dintre ele ţine de sezonul rece, care se apropie. Aşa că aprovizionarea depozitelor cu material antiderapant este o prioritate pentru noi, deoarece ne dorim drumurile comunale să fie circulabile. Avem utilaje cu care să putem interveni: un tractor și un buldo-excavator, dar şi o autoutilitară, pe care o să mai montăm o ramă.

Nu avem probleme cu asigurarea căldurii în şcoli deoarece unităţile de învăţământ sunt racordate la reţeaua de gaz metan. De altfel, alimentarea cu gaz metan este realizată în proporție de aproape 70% pe raza comunei Vețel. Mai avem câteva sate care nu sunt alimentate, dar avem proiecte de extindere a reţelelor în toate dintre ele.

AM: Spuneaţi de obiective pe termen lung. Puteţi oferi câteva exemple?

GP: Vrem să ne dezvoltăm ca şi comunitate, să ne extindem şi să atragem mai mulţi tineri în comună. Pentru aceasta vom acorda atenţie proiectelor de infrastructură.

Noi ne-am trasat deja un prim obiectiv. Până în luna iulie, anul viitor, ne dorim să trecem de 3.000 de locuitori, iar în maxim două mandate să depăşim 5.000 de locuitori în comuna Veţel. Și vom realiza acest obiectiv pentru că vom dezvolta foarte mult zona. Un avantaj foarte mare va fi Termocentrala Mintia, care va fi cel mai mare producător de energie din România.

Acum avem 2.910 locuitori şi cu vreo 20 de cereri făcute în ultimele două săptămâni de când  sunt eu primar, ajungem la 2.930 de locuitori.

AM: Cum vă propuneţi să atrageţi tinerii?

GP: Acum identificăm câteva terenuri unde ne dorim să dezvoltăm o zonă pentru dezvoltarea unui nou cartier. În satul Mintia avem deja parcelate peste 16 loturi de casă pentru tineri; sunt întabulate, trebuie doar puse în proprietate. Cererile sunt depuse la primărie, o să le revizuim, pentru că au fost depuse de foarte mult timp, nu știu dacă se mai încadrează în toate criteriile prevăzute de lege, dar vrem să le dăm drumul la aceste loturi de casă. Avem în plan și două blocuri ANL.

AM: Vă gândiți și la o variantă de unificare cu alte unităţi administrativ-teritoriale?

GC: Nu luăm în calcul o asemenea variantă. Cred că putem să ne îndeplinim proiectele mergând pe ideea creşterii numărului de locuitori ai comunei. Pentru că acum ne încadrăm doar la aşezări sub 3.000 de locuitori. Interesul nostru este să depășim acest număr, ca să putem accesa apoi sume mai mari din fondurile europene. Și atunci vom putea depune alte proiecte pentru a ne putea dezvolta mai mult. Dorim să înfiinţăm chiar şi o zonă industrială.

AM: Aveţi nevoie de terenuri pentru dezvoltare economică şi pentru proiecte de infrastructură.

GC: Noi vrem să beneficiem și să fructificăm fiecare bucățică de pământ. Totul să fie folosit. În comună s-au derulat mai multe proiecte de construcții, foarte bune, de altfel, dar am uitat partea de socializare. Pot să vă spun că tineretul din Vețel – care mai e la ora actuală-  nu are o zonă de socializare. Să meargă undeva unde să stea pe o bancă sau să ne întâlnim la o masă sau să fie o zonă unde să se întâlnească oamenii mai în vârstă: să joace o tablă, un şah, un remi. Nu avem așa ceva. De aceea, fiecare bucăţică de pământ trebuie valorificată pentru diverse proiecte, inclusiv cele sociale.

AM: Cum vor fi impozitele și taxele anul viitor, în comuna Veţel?

GC: Cu siguranţă, vor rămâne la fel ca în acest an. Singurele creşteri vor fi cele la care ne obligă legea, indexate cu rata de inflație.

Carte de vizită Gheorghe Capşa

Vârsta 41 de ani.

Absolvent al Politehnicii din Timişoara- Facultatea de Mecanică, în anul 2010, inginer diplomat.

Căsătorit, doi copii: un băiat de 8 ani şi o fetiţă de 7 luni.

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns