.

Piesă din patrimoniul MCDR expusă temporar la Madrid în expoziția ”Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva prezintă astăzi online, o piesă spectaculoasă din patrimoniul său.

Vinerea aceasta vă aducem aminte de o piesă specială care, de regulă, este cap de perspectivă în Tezaurul muzeului nostru. Acum, însă este împrumutată și expusă la Madrid, în cadrul expoziției „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”.

Este vorba de aplica din bronz aurit, descoperită în timpul cercetării arheologice din vara anului 1973, în partea de nord a complexului de temple ridicat pentru zeii Aesculapius și Hygia, de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Altorelieful ilustrează capul Gorgonei Medusa conform tipului iconografic de tradiție elenistică, în care caracteristicile bestiale sunt atenuate până la dispariție. Astfel, în locul imaginii dominate de șerpi și colți, și în cazul aplicei noastre este redată o figură îndulcită – fața rotundă, bucălată și ochii mari.

Chipul este încadrat de părul bogat, iar două aripioare se ivesc dintre buclele răvășite. Privirea fixă, cuta de pe frunte, mănunchiul de riduri de la rădăcina nasului și gura întredeschisă zugrăvesc încruntarea și sugerează furia ținută în frâu, proprii personajului demonic. Tipul de suport pe care fusese fixată această piesă, cu ajutorul celor trei nituri ascunse printre șuvițele de păr, nu poate fi indicat cu precizie. Putea să fi decorat, de pildă, o statuie imperială sau de cult, însă nu este exclus să fi fost un element de mobilier ori pentru un vehicul. 

Însușirea principală a personajului mitologic, aceea de a împietri pe cei care o privesc în ochi, au atribuit reprezentării Medusei un rol apotropaic, devenind, astfel, unul din simbolurile preferate pentru decorarea unei game largi de obiecte, de la armuri sau scuturi, până la vase și bijuterii.

Informatii: dr. Oana Tutila, arheolog, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită să vizionați propunerea de astăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeului https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției  www.mcdr.ro.

Secția de Marketing  și Relaţii cu Publicul

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate