Poliţiştii hunedoreni vor fi la datorie, în perioada următoare, pentru ca locuitorii judeţului să se bucure, în linişte, de sărbătoarea de 1 Mai și a Învierii Domnului.
În perioada 30 aprilie 2024 – 06 mai 2024, peste 600 de poliţişti vor acţiona, zilnic, pe raza judeţului Hunedoara, în cadrul dispozitivului curent de ordine şi siguranţă publică, având ca prioritate prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi intervenţia operativă în cazul producerii unor fapte antisociale.
Poliţiştii hunedoreni – în special din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigarea fraudelor, acţiuni speciale şi investigaţii criminale – vor fi la datorie, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, în special în zonele de agrement, în pieţe, târguri şi oboare, dar şi în proximitatea lăcașelor de cult, unde vor avea loc ceremonii religioase prilejuite de sărbătoarea creştină a Învierii Domnului (Sfintele Paşti).
Poliţiştii vor fi prezenţi atât în localităţile urbane şi cât şi în mediul rural, în special în zona lăcaşurilor de cult sau a locurilor de pelerinaj, pentru prevenirea oricăror evenimente ce ar putea degenera în încălcări ale legii.
Totodată, poliţiştii din cadrul Poliţiei Transporturi îşi vor intensifica în această perioadă activităţile de patrulare a trenurilor de călători, în staţii şi triaje şi vor avea în mod deosebit în atenţie verificarea asigurării pazei bunurilor şi a valorilor monetare.
Poliţiştii rutieri vor acţiona cu autospecialele dotate cu echipamente de măsurare a vitezei pe tronsoanele intens circulate ale drumurilor naţionale şi judeţene, precum şi pe autostrada A1, în scopul prevenirii accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, a fluidizării circulaţiei şi a combaterii vitezei excesive.
POLIŢIA VĂ RECOMANDĂ:
În locurile publice:
- Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.!
- Nu afişaţi ostentativ bunurile de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice !
- Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate, pot fi persoane al căror scop este acela de a vă înşela !
- Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112 – apel gratuit !
- Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool !
În mijloacele de transport în comun:
- Daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră, atunci când aşteptaţi mijloacele de transport în comun !
- Ţineţi, pe cât posibil, bagajul aşezat în faţa dumneavoastră !
- Supravegheaţi atent buzunarele şi geanta în care aveţi bani şi documente, pentru a preveni furtul acestora !
În tren:
- Nu lăsaţi bagajele nesupravegheate, nici pentru perioade scurte de timp !
- Nu consumaţi băuturi alcoolice, sucuri sau cafea, de la persoane necunoscute !
- Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute !
- La urcarea şi coborârea din tren, supravegheaţi atent bagajele şi buzunarele!
- La plata legitimaţiilor de călătorie, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de bani pe care o aveţi la dumneavoastră !
- Evitaţi transportarea unor sume mari de bani sau valori dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare !
- Cereţi să vi se prezinte, şi verificaţi cu atenţie, legitimaţiile persoanelor care îşi declină calităţi oficiale, reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte !
- Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători !
Atenţie!
- Acordaţi maximă atenţie persoanelor care sună la uşa dumneavoastră sau pe care le introduceţi în casă !
- Nu lăsaţi cheile apartamentului sub preş sau în cutia poștală !
- La plecarea de acasă, nu lăsaţi în uşă bilete care să dezvăluie acest lucru !
- Asiguraţi-vă uşa locuinţei cu încuietori performante !