.

Peste 300 de hunedoreni diagnosticaţi, anual, cu Boala Parkinson

Ziua Internaţională a Bolii Parkinson a fost marcată la Deva.

Boala Parkinson, caracterizată prin tremurături ale capului sau ale membrelor, din cauza distrugerii lente şi progresive a neuronilor, este diagnosticată, anual, la peste 300 de persoane care locuiesc în judeţul Hunedoara. Este o boală degenerativă care se manifestă, de regulă, la persoanele în vârstă, însă medicii atrag atenţia că în ultimii ani au fost consemnate cazuri şi la oameni mai tineri.

„Evoluţia cazurilor aş putea spune că este liniară- între 300 şi 400 de cazuri noi depistate în fiecare an, în judeţul Hunedoara. Ceea ce vrem noi să transmitem noi populaţiei este că această boală nu este apanajul vârstei a treia, ci apare şi la vârste tinere, astfel că în 2018 avem înregistrate la grupa de vârstă 15-64 de ani, un număr de 62 de cazuri”, a declarat medicul şef al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, dr. Cecilia Birău.

Problema acestor bolnavi este, în principal, inexistenţa unui neurotransmiţător, dopamina, care împiedică transmiterea implusurilor nervoase între neuroni, ceea ce duce la distrugerea acestora, şi de la neuroni la musculatură.

Înţeleşi aşa cum sunt

Este nevoie ca bolnavii de Parkinson să fie înţeleşi aşa cum se manifestă ei şi oamenii să nu mai emită păreri care sunt departe de adevăr. Acesta ar fi mesajul Asociaţiei Antiparkinson, preşedintele organizaţiei, Dan Răican, menţionând că societatea trebuie educată pentru a relaţiona corect cu un bolnav de Parkinson. Din păcate, superficialitatea îi face pe unii conaţionali ai noştri să vină cu o concluzie greşită, ba chiar unii au spus despre unii bolnavi că ar fi în stare de ebrietate.

„Principala problemă a unui bolnav de Parkinson în România este modul în care îl vede opinia publică: îl vede ca pe un beţiv, alteori îl ignoră. De aceea, este necesară educarea opiniei publice”, a spus Dan Răican.

Medicamente

În România lipseşte un registru naţional al bolnavilor de Parkinson, pe baza căruia s-ar putea face evaluări şi s-ar putea lua decizii referitoare la aducerea în ţară a unor medicamente care acum nu există în farmacii. Conform datelor prezentate în cadrul simpozionului, costul tratamentului pentru un bolnav de Parkinson ajunge la circa 2.000 de lei pe lună.

În România sunt înregistraţi circa 72.000 de bolnavi de Parkinson, iar în Europa numărul acestora ajunge la 1,2 milioane persoane.

Pentru a atrage atenţia asupra problemelor bolnavilor de Parkinson, Cetatea Deva şi casa de cultură a municipiului au fost iluminate joi seara în culoarea roşie.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate