.

Peste 100 de hectare de litieră de pădure din județ, incendiate în week-end

În ultimele 3 zile pompierii hunedoreni au luptat pentru stingerea a 46 de incendii de vegetație uscată ce au afectat peste 150 de hectare de teren, dintre care 106 hectare reprezintă litieră de pădure.

În misiunile de stingere au fost implicați 224 de pompieri ai tuturor structurilor de intervenție din cadrul ISU HUNEDOARA, mai exact Detașamentele Deva, Hunedoara, Orăștie, Petroșani, Secția Ilia și Stația Brad. Arderile de vegetație s-au manifestat în localitățile Călan, Petroșani, Panc, Săcămaș, Gurasada, Caraci, Ribicioara, Hunedoara, Petrila, Uricani, Lăpugiu de Sus, Bucium, Roșcani, Vica, Vulcan, Câmpuri de Sus, Mesteacăn, Lunca, Lupeni, Merișor, Cărmăzănești, Densuș, Bârsău, Câmpuri Surduc, Vorța, Bretea Strei, Almașul Sec, Mihaileni, Ohaba, Petrila, Orăștioara de Sus și Silvașul de Sus.

Vârful acestui fenomen s-a înregistrat în cursul zilei de sâmbătă, când pompierii au intervenit pentru lichidarea a 24 de incendii de vegetație uscată. Pe raza localităților Ohaba și Orăștioara de Sus s-au produs cele mai extinse incendii de litieră de pădure ce s-au manifestat pe 40 de hectare.

Acțiunile de stingere au fost îngreunate de vântul puternic, terenul accidentat și lipsa surselor de apă.

Cel mai probabil, incendiile au fost generate de acțiunea de igienizare a terenurilor aplicată de fermieri.

Coordonatele gps ale parcelelor incendiate au fost transmise APIA Hunedoara pentru identificarea posesorilor.

Astfel de acțiuni, voluntare sau involuntare, pot duce de multe ori la izbucnirea unor incendii de amploare și chiar la pierderi de vieți omenești. Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul pentru Situatii de Urgență Hunedoara aduce la cunoștință faptul că pentru igienizarea terenurilor există obligația de a solicita și obține acceptul de la autoritățile competente.

În acest context, ISU Hunedoara organizează patrule mixte în vederea prevenirii incendiilor și identificarea persoanelor care utilizează flacăra deschisă pentru curățarea terenurilor. Mai mult, coordonatele GPS ale parcelelor incendiate vor fi transmise Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură care are competență în suspendarea subvențiilor.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara avertizează că potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice.

De asemenea, conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei. În condiţiile în care este necesară arderea miriștilor pentru combaterea dăunătorilor și au fost obţinute aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, arderea vegetației uscate se face cu respectarea următoarelor măsuri: condiţii meteorologice fără vânt;  parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 hectare, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare și asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate