.

Paulina Popa sau eternitatea poeziei

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a organizat în ziua de 15 septembrie 2023, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala „Liviu Oros”, un eveniment cultural dedicat poetei Paulina Popa, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viaţă.  

Purtând denumirea „Paulina Popa – eternitatea poeziei”, manifestarea a dat prilej unui numeros public, prieteni ai sărbătoritei, pasionaţi de poezie, iubitori de cultură să fie prezenţi şi să-şi manifeste prietenia faţă de omul de cultură Paulina Popa.

Prezenţi la majoritatea activităţilor noastre, domnii Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, şi Costel Avram, administratorul public al Consiliului Judeţean Hunedoara, de data aceasta nu au putut să fie împreună cu noi. Însă întreaga lor admiraţie şi respectul pentru personalitatea şi opera Paulinei Popa le-au exprimat prin cele două frumoase buchete de flori pe care le-au trimis sărbătoritei, o plăcută surpriză care a emoţionat-o, cum era şi firesc, pe doamna Paulina Popa.

În semn de preţuire şi recunoştinţă, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva i-a acordat doamnei Paulina Popa o Diplomă de Excelenţă pentru importanta sa contribuţie la dezvoltarea şi afirmarea literaturii, culturii şi vieţii spirituale hunedorene.

O mare poetă română, Nina Cassian, ne spune:

Trebuie să ne facem daruri.

Să memorăm cu atenţie

data de naştere, a noastră şi a celorlalţi.

Încă de dimineaţă,

sărbătoritul să primească de la prietenii lui

o cravată argintie care să-i limpezească mâinile,

o portocală care să-i împrospăteze surâsul,

neapărat, câteva idei

care să-i desăvârşească forma inimii.

La darurile înşirate în poezie noi adăugăm darurile noastre speciale, pornite din inimă. Adăugăm prietenia şi respectul pe care le nutrim faţă de doamna poeziei, Paulina Popa.

Născută pentru a ne aduce bucuria slovei bine ticluite, hărăzită cu talent literar, plină de dăruire faţă de tot ce înseamnă viaţă culturală, adevărat om de cultură, Paulina Popa a fost, este şi, ne dorim din tot sufletul, să fie şi de acum înainte un ferment viu al literaturii hunedorene pe care a slujit-o decenii la rând.

Chiar dacă au trecut ani buni de la primele volume semnate Paulina Popa, tinereţea sufletului ei este mai vie ca oricând, talentul şi inspiraţia ei ne aduc noi şi noi volume.

Toate acestea sunt daruri pe care Paulina Popa ni le oferă cu generozitate, cu căldura sufletului, cu prietenia ei sinceră. Îi mulţumim pentru tot ceea ce a făcut pentru afirmarea culturală a judeţului Hunedoara, îi mulţumim pentru frumuseţea poeziilor sale, pentru entuziasmul cu care participă la viaţa bibliotecii noastre, pentru implicarea ei în atâtea proiecte culturale cărora ne-am străduit să le dăm viaţă.

De ani buni, biblioteca noastră este, putem spune, a doua casă a Paulinei Popa, o casă primitoare şi plină de căldură, o casă care a avut mereu poarta deschisă pentru ea şi pentru toţi scriitorii hunedoreni pe care îi apreciem, îi sprijinim şi de a căror colaborare ne bucurăm.

Astăzi, am fost împreună noi, toţi cei care o iubim pe Paulina Popa, ca s-o felicităm la zi aniversară, să-i urăm încă mulţi ani în care să ne bucure cu lumina slovei sale pline de har. Să fie mereu la fel de tânără şi plină de generozitate, să ne dăruiască frânturi de frumos, de lumină, de prietenie. 

Pentru tot ceea ce a dăruit culturii, literaturii, vieţii noastre spirituale,      i-am cântat, din toată inima, „La mulţi ani!”, alături de îndrăgitul interpret de muzică populară Cristian Fodor, directorul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

La evenimentul organizat de biblioteca judeţeană a venit un număr mare de prieteni ai Paulinei Popa, scriitori, oameni de cultură, într-un gest firesc de recunoştinţă, la ceas aniversar, faţă de întreaga contribuţie a Paulinei Popa la dezvoltarea culturii din judeţul Hunedoara. Au rostit cuvinte emoţionante de apreciere la adresa sărbătoritei nume cunoscute ale vieţii literare hunedorene, întreaga atmosferă degajând multă emoţie şi bucurie.

La final a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către poeta Paulina Popa.

Cu deosebită consideraţie,

Manager,

Ioan Sebastian Bara

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate