.

“Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina – povești de ieri și de azi din tărâmul dacilor”

Asociația de Turism Retezat implementează în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, Primăria comunei Orăștioara de Sus și Școala Gimnazială “Dr. Aurel Vlad” Orăștie, în perioada 01 mai – 30 septembrie 2019, proiectul “Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina – povești de ieri și de azi din tărâmul dacilor”, finanțat de către MOL România și Fundația pentru Parteneriat, prin Programul Spații verzi.

Scopul proiectului vizează creșterea vizibilității și importanței Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, la nivelul comunităților locale și a turiștilor.

Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina cuprinde între limitele sale șase dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale ale județului Hunedoara: Complexul carstic Ponorici-Cioclovina, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei, Platoul Vârtoape, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Peștera Bolii. Totodată, aici se află siturile arheologice aflate în Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor.

Proiectul își propune atingerea următoarelor obiective:

  1. Promovarea ariei protejate: 1. La nivel local, prin publicarea unei cărți de povești cu legendele dacilor, culese și ilustrate de elevii școlii partenere, situată în apropierea Munților Orăștiei, și prin organizarea Zilei Ariei Protejate, într-un punct aflat în zona Parcului, cu activități principale bazate pe colaborarea cu comunitatea locală din Orăștioara de Sus (șezătoare cu prezentare de costume, obiceiuri și bucate tradiționale, cu accent pe dansul Călușerilor – patrimoniu imaterial UNESCO); 2. La nivel regional/național, pentru turiștii specifici care ajung în acest areal, prin diseminarea materialelor de promovare realizate în cadrul proiectului.
  2. Îmbunătățirea infrastructurii de vizitare a ariei protejate, prin realizarea unei poteci tematice, în zona Vârtoape (com. Orăștioara de Sus) – areal cu un uriaș potențial turistic, foarte căutat de către turiștii din toată țara, în special în lunile de primăvară, atunci când înfloresc ghioceii bogați – Leucojum Vernum.

Valoarea proiectului este de 22 185 lei.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate