.

Ordine de protecţie provizorie pentru violenţă domestică

De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

Deva – Poliţiştii din judeţul Hunedoara au emis în acest an cinci ordine de protecţie provizorie faţă de persoane din localităţile Vulcan, Petroşani, Hunedoara, Uricani şi Ilia, care s-au manifestat violent în raport cu membrii familiei.

Ultimul caz este cel al unei femei de 32 de ani, din oraşul Uricani, care a sesizat poliţia după ce fostul său concubin, în vârstă de 25 de ani, a ameninţat-o cu moartea şi a distrus o uşă cu securea.

„La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie care a identificat reclamanta, aceasta declarând verbal că s-a refugiat la o vecină de frica fostului său concubin, care a ameninţat-o cu acte de violenţă şi cu moartea. Acesta avea asupra sa o secure, cu care a provocat distrugeri unei uşi de la palierul etajului unde cei doi locuiesc, după care a plecat, însă a continuat să o ameninţe pe femeie prin intermediul SMS-urilor”, a informat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu.

Bărbatul recalcitrant a fost identificat de către poliţişti la domiciliul mamei sale şi condus la sediul Poliţiei Uricani, pentru cercetări, pe numele acestuia fiind întocmit un dosar penal pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Totodată, poliţiştii au emis un ordin de protecţie împotriva bărbatului, pe o perioadă de cinci zile.

Formular de evaluare a riscului

Începând cu data de 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecţie provizoriu se emite dacă se constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

  Intervenţia poliţiştilor

Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Interdicţii

De asemenea, sesizează structurile specializate ale Poliției Române sau ale altor instituții în situația în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate și alte fapte incriminate, obținând probe, după caz. Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate