Viitorul Europei este un viitor al țărilor libere, independente și suverane. Uniunea Europeană a fost proiectată încă de la început ca un experiment malefic al globaliștilor și o încercare de a pune ghearele pe întreaga Europă, desființând statele naționale, anihilând identitatea lor națională și transformând popoarele lor într-o turmă de sclavi spălați pe creier și ușor de manipulat, de care la final ei oricum nu ar mai avea nevoie. Oare ăsta să fie viitorul pe care îl dorim noi copiilor noștri? Cu siguranță ca nu.
Uniunea Europeană nu are niciun viitor
Interesele țărilor asociate în această întreprindere, devenită preponderent politică, sunt foarte diferite ca să se mai poată armoniza vreodată. În plus, în viitorul imediat, se va pune problema redesenării granițelor europene (și nu numai) dintre sferele de influență până nu se va tranșa asta, orice plan de redresare al UE este vorbă goală. Cu ocazia stabilirii noilor granițe dintre sferele de influență, statele membre UE vor decide ce vor face. Puțin probabil că va fi armonie în privința acestor decizii. UE nu mai are de trăit mai mult de cinci ani, în mod normal. Dacă agonia se va prelungi prin decizii fundamentale, greșite, anacronice, procesul s-ar putea să mai dureze încă cinci ani, ceea ce înseamnă că în maxim-maximorum zece ani, UE va fi istorie. Trebuie să înțelegem asta cu toții și să ne pregătim pentru lumea post UE.
Istoria merge înainte
Merge înainte, chiar coborând, cum se întâmplă cu România, de 35 de ani, cum se petrece cu UE de vreo 10 ani… Elitele, guvernele țărilor din Vest care ne conduc și pe noi de peste două decenii, sunt educate în școli unde nu s-au schimbat prea mult ideile pedagogice din perioada colonială, când revoluția industrială crease primele decalaje între Anglia, Germania, Franța și restul Europei. Unora ca noi, romanii, cei crescuți într-o țară abia eliberată de tovarășii sovietici și apoi aruncați în brațele hulpave ale Occidentului colectiv de către trădătorii României, ne-a trebuit timp să înțelegem că suntem – ca popor cu obârșie est-europeană și ca Țară – monedă de schimb între aroganții industrializați ai Europei…
UE, despre care citim noi în cărțile dedicate (dar măsluite) de istorie, a fost un amplu proiect postbelic american, girat de elitele politico-financiare ale SUA si coordonat prin CIA.
Dar să vedem România unde este din punct de vedere economic prin prisma a doi specialiști: prof. dr. Mircea Cosea și ec.Radu Soviani, un eminent specialist în economie, care a acordat ziarului ,,Libertatea”un amplu interviu în februarie 2025. Prof. dr. Mircea Coșea: ”Suntem în faliment. FMI va dicta disponibilizări masive. Prof. dr. Mircea Coșea șterge pe jos cu actuala coaliție de la Guvern.
Deficitul bugetar a explodat
Ajungând la 8,65%, incapacitatea de acoperire a cheltuielilor crescând de la 90 miliarde de lei în 2023, la 153 de miliarde de lei în 2024. Prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat, ne spune că România se află deja în faliment și că un acord cu FMI este inevitabil. Acordul va însemna o austeritate cruntă, care va duce la disponibilizări masive din sectorul bugetar. Culmea este că mediul privat este și el în declin, astfel că șomerii produși pe bandă rulantă nu vor avea unde să se ducă. Suntem în faliment, ăsta e un lucru clar și se poate vedea dintr-un raport simplu dintre creșterea economică și deficit”, ne spune analistul economic prof. dr. Mircea Coșea. Acesta arată că, la o creștere economică de 2,5%, cât este prognozată, și un deficit de 8,65%, România se va baza în exclusivitate pe împrumuturi. În acest moment, însă, împrumuturile au o bază de plecare extrem de periculoasă, pentru că plecăm de la un rating prost, ce s-ar putea deprecia și mai mult în următoarele săptămâni, rating care mărește prețul împrumutului.”Deci, ne vom împrumuta din ce în ce mai mult pe perioade scurte, iar rostogolirea datoriei devine din ce în ce mai apăsătoare pentru economie. Actuala coaliție, vinovată de această situație, cu o destrăbălare în cheltuielile publice, care a propagat minciuna, timp de un an, în legătură cu succesul economiei românești și cu rezolvarea problemelor pensionarilor, nu va avea încotro va trebui să discute cu FMI și o posibilitate de acord. S-ar putea ca acordul să înceapă chiar din acest an, probabil după alegeri se va avansa în direcția asta. FMI dă niște credite mai ieftine, dar, pentru că acolo sunt contabili, vor compara cifrele, cu cifrele cheltuielilor și vor recomanda o reajustare ca să crească veniturile și să scadă deficitul. Iar asta înseamnă austeritate adevărată, nu ce anunțat a Guvernul până acum”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Coșea.
Analistul economic susține că marea restructurare nici pe departe nu a început. Și asta pentru că marea restructurare înseamnă reforme administrativ-teritoriale, pentru că acolo se pierd enorm de mulți bani, creșterea numărului de parlamentari, reducerea numărului de secretari de stat, comasarea și desființarea unor rețele create în jurul Guvernului de tot felul de comitete, fel de fel de activitate la care nu se știe exact scopul, dar unde sunt lefuri mari, facilități, șoferi, mașini, consumabile.amante și alte obligatii. Trebuie făcută restructurarea industrială, pentru că industria României pierde, fiindcă a fost prea mult dependentă de cea din Occident, și va pierde și mai mult ca urmare a sancțiunilor lui Tramp. Nu am avut investiții ci doar studii de fezabilitate. FMI vine cu măsuri foarte drastice. Potrivit analistului economic, Guvernul intră total nepregătit într-o situație extremă de gravă cu această aroganță de a prezenta lucruri într-o manieră stupefiantă. ”Au spus că deficitul se bazează pe investiții, dar este o minciună. Deficitul a fost provocat de creșterea salariilor în mediul bugetar, de creșterea numărului de salariați din acest sector și de studii de fezabilitate. Se face prin niște domenii câte ceva, în autostrăzi, dar astea sunt din alți bani. În rest, în ce am investit? Nu am văzut o singură unitate de producție din fonduri guvernamentale. PNRR nu a mers și acolo, ca și legea pensiilor, este un eșec foarte mare al Guvernului Ciolacu. Există o așa mare coaliție din punctul de vedere al intereselor, în cazul în care să mențină oameni care se dovedesc că nu au nimic de-a face cu funcția pe care ocupă? Avem oameni care chiar se pricep. Situația este atât de îngrijorătoare și de schimbătoare nu știm ce ne așteaptă nici măcar teritorial. Am acest sentiment că trăim o durată extrem de periculoasă și că nu avem capetele ca să ne poată duce la liman și nici măcar voință nu avem”, a mai adăugat prof. dr. Mircea Coșea. Dobânzile lui Isărescu și politicile haotice ale lui Ciolacu – Ciucă au adus economie aici:
România plătește rate record pentru împrumuturi
În 2024, România a plătit cele mai mari dobânzi anuale, ca sume, din istorie: 36,28 miliarde de lei. De aici pornește construirea bugetului pe 2025, și anume de la maximul istoric plătit creditorilor private care, ușor, dar ferm, preiau de la niște decidenți agitați haotic și nedecisiv (nu e sintagma mea) administrarea economiei naționale. Suma dobânzilor plătită anul trecut de România în contul datoriei suverane este echivalentul a 7,26 miliarde de euro, cam câte a obținut statul român pentru toate privatizările din România (BCR, Petrom, Sidex, companiile de utilități, metalurgie, ciment, în general pentru cele aproape 10.000 de societăți privatizate). În 2025, va fi mai mult. Dobânzile plătite sunt la fel ca și profiturile băncilor comerciale pentru banii pe care statul îi cheltuiește, dar nu îi are (împrumuturi). Avertismentele privind politica de dobânzi a Băncii Naționale a României ca fiind îndreptată spre favorizarea interesului acționarilor private ai băncilor comerciale (și altor creditori), și nu spre interesul general al populației, au fost sută la sută exactă și în interes public, ceea ce este demonstrat de cel puțin doi indicatori: profitul băncilor comerciale și dobânzile plătite de la buget.
Profitul sistemului bancar
S-a dublat în pandemie (martie 2020 – început de 2022) și acum este la un nivel triplu față de cel înregistrat. Dobânzile lui Isărescu și politicile lui Ciolacu au adus economia aici: România plătește rate record pentru împrumuturi. Cel puțin o treime din profitul anual al băncilor comerciale (peste un miliard de euro în fiecare an) provine din împrumutarea statului la dobânzile ținute sus de domnul Isărescu.
Rezultatul? Marje cămătărești între dobânzile plătite de bănci pentru depozite și cele pentru plasarea în credite intermediare financiară canci, diminuarea competitivității economice, impulsionarea importurilor. În esență, menținerea economiei românești în subdezvoltare față de potențial și decapitalizarea ei.
Pe de-o parte sunt faptele atunci când îl numesc astfel pe Mugur Isărescu (ca titular de politică monetară se manifestă deja ca ambasador): dobânzi mari, favorizând băncile și rezultate haotice prin prisma atingerii țintei de inflație, favorizând în continuarea decapitalizării economiei. Isărescu a dat indicații lui Ciolacu. Cert este că ,,pregătirea și inspirarea’’, domnului Ciolacu au condus la rezultate de necontestat: cel mai prost rezultat bugetar vreodată (deficitul bugetar al anului 2024 a ajuns la peste 30 de miliarde de euro, adică banii obținuți de România din toate privatizările ar ajunge pentru mai puțin de un trimestru de funcționare a statului român, pe datorie), dar și dobânzile actuale, în jurul valorii de 8% pe an, cele mai mari din Uniunea Europeană. Și un rating acordat României care arată un risc mai mare pentru investitori de a plasa banii aici decât în Botswana.
Și totuși, cine îi meditează pe meditatori?
Și acum, că avem căutare pentru întregul an 2024, pot să fac întregul bilanț performanțelor binomului meditator-meditat, prin prisma calculului – cu cât a crescut datoria publică a mandatului său în 19 luni de exercițiu (inclusiv decembrie 2024, pentru care avem acum raportările): 228 de miliarde de lei (suma deficitelor). Adică, în fiecare lună din mandatul lui Ciolacu-Isărescu, datoria publică a crescut cu 12 miliarde de lei. E drept că s-au întrecut pe sine în ultimele trei luni din 2024, când media deficitului lunar a fost de 18 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro). Adică, în doar două luni (noiembrie și decembrie 2024) au paradit prin cheltuieli și dobânzi tot ceea ce a încasat România din privatizări. Suma de 36,28 miliarde plătită doar ca dobânzi în anul 2024 nu este deloc o glumă, ci un avertisment foarte serios privind perspectivele: creditorii vor fi cei care vor administra economia României. O fi bine? O fi rău? O fi mai bine ca situația de facto în care alde Mugur și Marcel administrează economia? Ceea ce pot spune, cu siguranță, este că la unguri și polonezi se întâmplă diferit. În România, în 2024, toate încasările din impozitul pe profit ale tuturor companiilor din România au fost de 35,98 miliarde de lei. Mai mici decât suma de 36,28 miliarde de lei plătită ca dobânzi. Știți ce înseamnă asta, în termeni simpli? Înseamnă că deja statul român tocmai ,,a privatizat și toate încasările din impozitul pe profitul tuturor companiilor din România, încasări care nu mai ajung pentru plata dobânzilor. Acum se croiește bugetul pe 2025, vom trai si vom vedea, scria ec. Radu Soviani pentru Libertatea.
- Din ce se observă, a afacerea ,,Nordis ‘’va conduce la căderea unui sistem. Urmăriți cu mare atenție.
Al dumneavoastră, același,
Prof. ing.Ioan Romeo Mânzală