Omul de lângă noi: O activitate bogată – oglindă a vieții profesionale și cetățenești

Romulus URS (foto, alături de primarul comunei). Un autentic fiu al satului Lăpugiu de Sus.

Deși aflat în liniștea vieții de pensionar, la adresa sa întâlnești frumoase aprecieri, așa cum se cuvin unui simbol al omului născut la sat.

Activitatea sa oferă o „oglindă” a vieții profesionale și cetățenești, un reper al dragostei pentru munca de dascăl, cultură și comunitatea în mijlocul căreia trăiește.

A dovedit la catedră o bogată activitate didactică, în anul 1982 obținând titlul de PROFESOR EVIDENȚIAT.

Deși profesor de matematică, a abordat mereu probleme specifice vieții culturale și ale folclorului local, formulând sugestii și opinii privind frumusețea vieții de la sat.

A contribuit din plin la organizarea de activități pentru reînvierea tradițiilor locale, colaborând cu factorii educaționali la nivel de comună și județ.

A cules numeroase colinde și elemente de cultură populară din zona natală publicate în cartea „Lăpugiul de Sus trecut și prezent, un sat pentru viitor” lansată în anul 2014 cu prilejul sărbătoririi a 575 de ani de la prima atestare documentară a localității.

A colaborat la elaborarea monografiei județului Hunedoara cu date privind locurile sale natale.

Este membru al mai multor asociații culturale.

Nu demult a fost prezent la un reușit act cultural desfășurat la Căminul Cultural din satul Cinciș-Cerna, unde împreună cu Lucia Tănase – directorul Bibliotecii Municipale Hunedoara a prezentat filmul etnografic „Cultura tradițională și școala din satul Lăpugiu de Sus”.

A sprijinit pregătirea grupului de colindători din comună, care a reprezentat țara la Baku –  „Colindul de ceată bărbătească” fiind promovat în patrimoniul UNESCO (2013).

Este semnatar al volumului „Lăpugiu de Sus, un sat de poveste apropiat Ținutului Pădurenilor” care va fi lansat în acest an, lăsându-se astfel drept o moștenire generației viitoare – „un nume adunat pe o carte”.

Așa se face că, sala de ședințe a Primăriei Lăpugiu de Jos a găzduit un reușit eveniment sărbătoresc dedicat prof. Romulus URS, cu ocazia împlinirii vârstei de 76 de ani și conferirea titlului de CETĂȚEAN DE ONOARE al comunei.

A fost o zi deosebită în viața prof. Romulus URS, lucru reieșit chiar din spusele primarului Alin Traian Chiorean: Acest titlu reprezintă cea mai înaltă distincție ce poate fi acordată în semn de recunoștință și apreciere acelor persoane care prin activitatea lor au contribuit în mod semnificativ la crearea și dezvoltarea bunului renume al comunității locale, a promovării și conservării culturii tradiționale din satele comunei.

Au consemnat Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns