.

O femeie de 79 de ani din Hunedoara, diagnosticată cu gripă

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara, până la această oră există în judeţ 6 cazuri suspecte de gripă, din care: pentru 5 cazuri s-a infirmat cu laboratorul gripa si 1 caz (persoana de sex feminin 79 ani nevaccinată) s-a confirmat cu laboratorul virusul A H1N1 .

În săptămâna 14.01.2019- 20.01.2019  numărul infecţiilor acute respiratorii înregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 1250 de cazuri din care pneumonii 527 de cazuri, au fost internate un număr de 190 cazuri, faţă de aceeaşi săptămână din 2018 cand au fost inregistrate 1143 de cazuri din care pneumonii 550 de cazuri.

Un număr de 24540 persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal trivalent sezonier (in sezonul rece 2018-2019 judetului Hunedoara i s-au repartizat 24540 doze de vaccin gripal trivalent sezonier – fata de sezonul rece 2017-2018 cand au fost utilizate toate cele 30597doze de vaccin gripal trivalent sezonier care au fost repartizate judetului Hunedoara . In data de 17.01.2019 DSP jud. Hunedoara a solicitat in urma adresei Ministerului Sanatatii necesarul de doze de vaccin gripal trivalent sezonier pentru continuarea vaccinarii antigripale – numarul de doze solicitat este de : 5980 de doze (date colectate de la medicii de familie din judet)

În acest an Ministerul Sanatatii a asigurat si in acest sezon rece vaccinarea antigripala sezoniera pentru imunizarea persoanelor aflate in grupele de risc (conform OMS):

  • persoanele aflate in evidenta cu afectiuni medicale cronice;
  • femei gravide;
  • personalul medical;
  • persoane (adulti si copii) rezidente in institutii de ocrotire sociala;
  • persoane cu varsta egala sau peste 65 de ani.

Doamna Ministrul a Sănătăţii, Sorina Pintea, recomandă, în contextul creşterii numărului cazurilor de gripă la nivelul intregii tari, ca persoanele care prezintă simptome să se adreseze medicului de familie, să nu meargă în colectivitate sau în locuri aglomerate, iar în şcoli să se facă triaj epidemiologic (“triaj care poate fi făcut de către cadrele didactice, adică pur şi simplu recunoaşterea unui copil care prezintă simptomele unei răceli”).

Va transmitem câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de aparitia infectiilor acute respiratorii  cat si pentru gripa sunt necesare de reamintit populaţiei:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

Vaccinarea antigripala cu vaccin gripal sezonier Vaccinarea continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate (conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii).

 Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie.

 Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene .

 Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .

 Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .

Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

 La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.

 În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.

 Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la

medic .

Racelile si gripele nu se trateaza cu antibiotice! Numarul normal al infectiilor de tract respirator superior poate sa ajunga si la zece  intr-un an pentru o persoana.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu  se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate