.

Munții de gunoaie de la Vulcan au fost „mutați din loc”

Pentru a implementa o măsură necesară și corectă este nevoie de voință, putință și de un cadru legal adecvat.

În urma vizitei în teren efectuată la începutul lunii octombrie a acestui an, președintele Consiliului Județean Hunedoara, domnul Laurențiu Nistor, a promis că, împreună cu specialiștii din cadrul administrației județene va încerca să identifice cadrul legal necesar pentru a se putea interveni la Vulcan, unde cantități îngrijorător de mari de deșeuri riscau să pună în pericol sănătatea și siguranța populației.

Este vorba despre deșeurile depozitate într-o hală a Municipiului Vulcan, pe care fost a societate Pregoterm (în faliment) a administrației locale nu le-a mai putut transfera într-un loc autorizat. În lipsa unui cadru legal, deșeurile au rămas abandonate o lungă perioadă de timp, iar conducerea Consiliului Județean Hunedoara a înțeles că nu mai este timp de pierdut.

Astfel, imediat după vizita în teren a președintelui Laurențiu Nistor, lucrurile s-au mișcat în direcția corectă și, în scurt timp, Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a transferat la data de 17.11.2023 obligațiile de mediu ale operatorului Pregoterm SA, aflat în faliment, către UAT Județul Hunedoara – CJ Hunedoara.

În baza acestui document emis de APM Hunedoara, conducerea CJ Hunedoara a căutat și a identificat resursele financiare necesare pentru transportul deșeurilor de la Vulcan la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Bârcea Mare. La începutul lunii decembrie au fost allocate fondurile necesare, iar în baza acestei hotărâri, au fost contractate și serviciile cu operatorul de salubritate.

Întreaga cantitate de deșeuri a fost transportată, iar hala care devenise un focar de infecție, este, astăzi, eliberată de gunoaie. La recepția lucrărilor a fost present administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, domnul Costel Avram, alături de reprezentanții Primăriei Municipiului Vulcan, ai operatorului de salubritate și de angajații aparatului de specialitate responsabili cu acest domeniu.

„Așa cum a promis președintele Laurențiu Nistor, problema deșeurilor de la Vulcan a fost rezolvată, legal, de către Consiliul Județean Hunedoara, cu fonduri alocate din bugetul propriu. Sigur, în toată această perioadă unii și-au arătat neputința, băgând capul în poză, vizitând această zonă cu alai, dar fără să facă nimic concret. Mă refer aici la prefectul județului care a demonstrate că este neputincios, că toată parada pe care a făcut-o a fost numai de ochii lumii. Concret, practic, Consiliul Județean Hunedoara a rezolvat problema, bineînțeles abia după ce a existat un cadru legal. Ne vom înscrie la masa credală pentru a ne recupera acești bani, dar important este că problema s-a rezolvat. Nu prin vorbe, fotografii și interviuri, ci cu autospecialele de salubritate, cu mult efort, cu fonduri, cu putință și bunăvoință”, a declarat Costel Avram.

Biroul de presă al Consiliului Județean Hunedoara

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate