Mini album de fotografii intitulat „Orăștia și împrejurimile. Ilustrate”

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, vă propune, în apropierea week-end-ului, pe aceiași linie a promovării  PIESELOR REPREZENTATIVE DIN COLECȚIILE MUZEULUI CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE din Deva,  un artefact din colecția sa de istorie, mai exact  un  mini  album de fotografii intitulat Orăștia și împrejurimile. Ilustrate”.  Vă invităm să aflați detalii despre acest obiect, de la Dr. Daniel I. Iancu, Cercetător Științific III, Secția de Istorie și Artă, a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

<<În patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva există un mini album tip ilustrată (necirculată) de dimensiuni mici, cu zece fotografii legate între ele, la care se adaugă fotografia de pe coperta 1. Pe coperta 4 sunt trasate liniile specifice unei ilustrate normale, cu specificația amplasată la vedere, sus, în cadrul central și extrem de vizibil:, „Nyomtatvány”, adică „Tipăritură”. În colțul din stânga jos se găsește editat următorul text: „544. H. Graef, Szászváros – Broos”.

Titlul mini-albumului este „Szászváros és környéke” în partea stângă sus a copertei și „Broos & Umgebung” în partea dreapta sus. Mai precis, „Orăștia și împrejurimile”. Pe copertă se găsește o ilustrată cu Orăștia la sfârșit de secol XIX. Se pot identifica câteva clădiri emblematice. În centrul imaginii sunt bisericile din cetate, cea Lutherană și cea Calvină, un pic mai la stânga biserica Mănăstirii franciscane și, mult mai la stânga, biserica românească din Drumul Țării (azi Strada Unirii). Undeva între ele se poate observa clădirea fostului „Hotel Transilvania” ridicat pe amplasamentul anteriorului hotel „Două pistoale”, astăzi Casa de Cultură a municipiului.

Prima fotografie din album redă Cabana Naia („Andreas Berger Hütte” auf der „Naja”), situată într-o poiană deasupra Sibișelului, localitate aparținând azi de comuna Beriu, județul Hunedoara. Din păcate acum mai pot fi văzute doar ruinele fundațiilor cabanei construite de SKV (Siebenbürgischer Karpathenverein sau Asociația Carpatină Transilvană, înființată la 1880). Următoarele două fotografii sunt instantanee luate de pe Râul Mare – Sibișel (Sebeshely – Riu Mare” și „Riu Mare – Sebeshelyi havasokon. Sebeshelyer Gebirge”.

Urmează „Viz-utca – Wassergasse” (Strada Apei), unde în centrul imaginii se pot identifica mai multe clădiri impresionante, azi dispărute, încadrate de sediul vechi al actualului Liceu „Nicolae Olahus” și de o clădire reamenajată ulterior cu un balcon în stilul Seccesion (Art Nouveau, sfârșit de secol XIX – început de secol XX). Pozele cu Strada Pieții (Vásár-utca sau Marktgasse) au în prim-plan fostul Hotel Central și clădirile din preajmă. Piața Școlii (Iskola-tér sau Schulplatz) e reprezentată în două instantanee: una care redă Colegiul Kun, Biserica Luterană din interiorul cetății, poarta realizată în stil neo-gotic, plus clădirile limitrofe; cealaltă, de la dreapta la stânga, prezintă parțial clădirile Colegiului Kun, ale Băncii Ardeleana și sediul Librăriei „H. Graef” (astăzi magazinul „La Arsu”, strada – fostă bulevard – Nicolae Bălcescu, nr. 15).

O minimă cercetare de istorie a publicisticii ne-a adus în față o reclamă din Revista Orăștiei, nr. 52, p. 224 (21 decembrie 1896 stil vechi – 2 ianuarie 1997 stil nou ), în care „Librăria H. Graef în Orăștie (Szászváros)” recomandă publicații din Biblioteca pentru toți, Biblioteca de popularisare și Biblioteca nouă. Reclama suna astfel: „Ori-ce cărți, literare ori de știință, românești, ungurești, nemțești sau în alte limbi, ce nu le-ar avea deja, se procură îndată de această librărie!”.

Mai există în mini album fotografii cu Piața Principală din Orăștie sau cu un peisaj de iarnă de pe ulița principală din Sibișel.

Să ne bucurăm de istorie din punct de vedere fotografic!>>

Vă invităm să vizitați acest exponat, virtual, pe pagina noastră de Facebook:  https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul nostru:  www.mcdr.ro.

 

Secţia de Marketing şi Relaţii cu Publicul               

Partajează această știre

Lasă un răspuns