.

„MEȘTEȘUGURI PRACTICATE DE DACI”, miniexpoziție organizată de muzeul devean în incinta Shopping City Deva

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva în parteneriat cu Shopping City Deva organizează în perioada 17 – 31 mai 2021 miniexpoziția „MEȘTEȘUGURI PRACTICATE DE DACI”, eveniment ce se va desfășura în incinta Shopping City Deva (Calea Zarandului nr. 87).

În perioada 17-31 mai 2021,  Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva în colaborare cu Shopping City – Deva aduce în atenția publicului o secvență reprezentativă a civilizației dacice care vizează meșterii și meșteșugurile. Expoziția este un prilej pentru a prezenta unelte și tehnologii, specifice antichității precum și artefacte realizate de artizanii daci, specializați în meserii diverse. Tema aleasă are în vedere numai câteva dintre meșteșugurile practicate în Dacia preromană, anume: fierăria, olăria și prelucrarea osului și a coarnelor. Însă ele nu sunt nici pe departe cele mai puțin importante.

Cele mai numeroase obiecte dacice descoperite prin cercetări arheologice sau chiar din întâmplare sunt confecționate din ceramică. Și cele mai multe dintre ele erau utilizate zi de zi, pentru păstrat provizii, de cereale, apă sau alte băuturi, pentru gătit, servitul mesei sau pentru băut. Fierăria este foarte bine documentată în Dacia, mai ales prin bogăția de unelte specifice unui mare număr de activități, cum sunt agricultura, prelucrarea lemnului, a metalelor neferoase, chiar a celor prețioase și bineînțeles … prelucrarea fierului. Unele dintre obiectele din fier realizate de daci ating o înaltă perfecțiune artistică.

Iar arta prelucrării oaselor, coarnelor, a dinților sau chiar a cochiliilor de melc, deși este mai puțin cunoscută de publicul larg, a avut darul să creeze artefacte cu totul deosebite, care nu încetează să ne uimească.

Ținând cont de condițiile specifice ale spațiului expozițional și de perioada în care trebuie să avem în vedere o serie de măsuri pentru limitarea răspândirii pandemiei de Covid-19, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva pune la dispoziția publicului posibilitatea documentării mai aprofundate, cu privire la tema expoziției, on-line, prin intermediul propriului web-site.

Expoziția poate fi vizitată în locația: intrarea H&M, zona de evenimente Shopping City Deva, pe toată durata programului Centrului comercial, luni-duminică între orele: 10.00-22.00 (orarul se poate modifica în funcție de cerințele legale privind Covid-19).

Vă așteptăm cu drag!

Secția de Marketing și Relaţii cu Publicul

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate