Liliacul şi puterea lui vindecătoare

Cu un parfum îmbătător, liliacul ne oferă, în fiecare primăvara câte un strop din frumusețea și culoarea florilor sale inconfundabile. Floare a nunților, aniversărilor sau petrecerilor în aer liber, liliacul semnifică tradiția, familia, moștenirea spirituală, el putând fi dăruit mamei, părinților și rudelor. Se crede că, în funcție de culorile sale, florile de liliac pot transmite mesaje de dragoste sau sentimente prietenești.

Proprietăți terapeutice
Liliacul este una din cele mai populare flori de primăvară, fiind apreciat atât pentru parfumul delicat al florilor sale, cât și pentru proprietățile vindecătoare. În scop terapeutic, de la această plantă se folosesc, atât scoarța tulpinii, cât și frunzele sau florile, fiecare dintre ele având perioade diferite de recoltare, cât și tehnici diferite de uscare.

Frunzele și florile de liliac
Sunt folosite sub formă de infuzii, decocturi, tincturi, cataplasme sau unguente. Au efecte tonice, astringente și pot alina mai multe suferințe interne. Florile se culeg doar atunci când sunt deschise în proporție de 80%, apoi se lasă la uscat, într-un loc aerisit și se întorc în fiecare zi. La fel se procedează și cu frunzele.
În medicina populară sunt folosite în tratamentul gripei, tuberculozei, răcelii, tusei, în caz de diaree sau pietre la rinichi. Gargara cu infuzie din flori de liliac ajută în vindecarea laringitei sau a altor afecțiuni ale gâtului.

Scoarța arbustului
Trebuie tăiată fâșii subțiri, înainte de înflorirea liliacului. După uscare, se păstrează într-o pungă de hârtie sau săculeți de tifon. Înainte de folosire se macină. Prepa­ra­tele din scoarţă de liliac au proprietăţi vermifuge. Se fo­losesc sub formă de decoct, tinctură sau vin. Sub formă de decoct, se consumă o cană pe zi. Din tinctură se ia o linguriță pe zi, adăugată la o cană de ceai. Administrarea se va face seara, înainte de culcare, timp de 3 zile. A patra zi, se ia un purgativ (30 grame sulfat de sodiu sau sare amară).

Remedii cu frunze de liliac

În cazul rănilor sau arsurilor
Se folosește o infuzie din frunze de liliac, care se prepară în felul următor:
Frunzele de liliac se fierb până când apa capătă o culoare foarte închisă. Infuzia obținută se lasă la răcit, iar când este doar călduţă, se aplică pe locul afectat de arsură. Se fixează cu un pansament steril şi se ţine timp de 24 de ore. Pansamentul nu trebuie lăsat să se usuce, deoarece va agrava rana. După 24 de ore, pansamentul se scoate, iar odată cu el se înlătură şi primul strat de impurităţi.

În cazul durerilor de dinți
Fiertura din frunze de lili­ac este deosebit de utilă în astfel de situații. Pentru obținerea ei, se taie mărunt 10 frunze de liliac, iar peste ele se toarnă o jumătate de litru de apă caldă. Vasul se lasă acoperit timp de o oră, după care apa se strecoară. Se folosește pentru clătirea gurii de câteva ori, până ce durerea de dinți dispare.

Decoctul din frunze
Este foarte util în cazul pielii iritate, arse de soare, înroșite sau care prezintă pete. Când tenul este înroşit, ars sau pistruiat, frunzele strivite şi înmuiate în apă călduţă îl vor calma, înviora şi îi vor conferi supleţe. De asemenea, frunzele de liliac, fierte în lapte dulce, ajută la curățarea tenului de pete.

Remedii cu flori de liliac

Aceste flori minunate, cu un parfum amețitor, au fost folosite, în scop terapeutic, încă din cele mai vechi timpuri. Erau consumate, în acele vremuri, pentru eliminarea paraziților intestinali, dar și pentru tratarea malariei. Astăzi au o gamă largă de întrebuințări, fiind folosite atât în scop terapeutic, cât și în cosmetică.

Pentru tratarea afecțiunilor  respiratorii
Este folosită infuzia din flori de liliac, obținută dintr-o linguriţă de flori uscate de liliac la o cană cu apă fierbinte. O astfel de infuzie ajută la scăderea febrei, dar și la tratarea bronșitei sau laringitei.

Tonic cardiovascular
Potrivit specialiștilor, infuzia din flori de liliac ajută la fluidizarea sângelui.

În caz de balonare
Infuzia de din flori uscate de liliac este benefică în caz de balonări, disconfort hepatic sau stări de vomă. Pentru obținerea infuziei se folosește o linguriță de flori uscate, la o cană de apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de zece minute, după care se poate consuma.

Pentru durerile lombare
Se poate face o infuzie din flori de liliac, folosindu-se o lingură mare de flori, la o cană de apă. Cana se va acoperi timp de o oră, apoi se strecoară. Din preparatul obținut, se consumă câte o lingură, de patru ori pe zi.

Pentru creșterea poftei de mâncare
Specialiștii recomandă o linguriță de flori uscate de liliac și o linguriță de sunătoare. Se lasă la infuzat într-o cană cu apă timp de 10 minute. Ceaiul obținută se va consuma înainte de masă.

Remediu împotriva rănilor și loviturilor
În astfel de situații, florile de liliac pot fi o soluție eficientă. Se va folosi o ceașcă de flori de liliac uscate, peste care se adaugă 0,5 litri de țuică, lăsându-se la macerat timp de 14 zile. Lichidul obținut se strecoară și se poate administra sub formă de comprese, care vor fi schimbate de trei ori pe zi.

Apa din flori de liliac
Se folosește în cosmetică, sub formă de comprese pentru piele sau revigorarea tenului și se prepară astfel: se umple o sticlă pe jumătate cu flori, peste care se toarnă alcool, până la un litru. Compoziția se păstrează la în­tu­neric 2-3 săptămâni, apoi se filtrează. Peste lichidul obținut se toarnă apa distilată, în proporție de 1 la 2.

Unguentul din flori de liliac
Ajută la reducerea dure­rilor reumatismale. Se pre­pară din 40 de grame de flori, care se pun la macerat într-un litru de ulei, ținându-se două săptămâni, într-un loc întunecos și cald. După acest interval se poate utiliza, ungân­du-se și masându-se zonele dureroase cu acest amestec, de câteva ori pe zi.

Un alt mod de preparare al unguentului
Se folosesc două linguri de flori tocate sau mixate, care se amestecă bine cu două linguri de unt sau untură. Acestea se țin în baie de aburi timp de 30 de minute, după care se lasă la răcit. Se păstrează la frigider. Seara, înainte de culcare, locul bolnav se încălzește apoi se masează cu unguentul obținut.

Tinctura din flori de liliac
Se obține din flori proaspete. Acestea se pun într-o sticlă de o jumătate de litru, iar peste ele se toarnă alcool de 40 de grade. Se lasă la macerat timp de 21 de zile, la loc întunecos, apoi se storc bine florile și se filtrează. Se pun câte 30 de picături în 50 ml de apă, care se consumă de trei ori pe zi, timp de trei luni, înainte de masă.

Mugurii de liliac
Sunt recomandați de terapeuți în cazul pancreasului bolnav sau dacă s-a instalat deja diabetul. Infuzia din muguri de liliac se prepară dintr-un litru de apă clocotită, la care se adaugă o lingură de muguri de liliac. Din amestecul obținut se va consuma câte o linguriță, de trei ori pe zi.

Pulberea din muguri de liliac
Este și ea, deosebit de utilă bolnavilor de diabet, folosin­du-se sub formă de decoct. Pentru început, mugurii se usucă, se macină și pulberea se păstrează în borcane de sticlă. Peste două lingură de pulbere se toarnă 200 ml de apă fierbinte, care se pune apoi la fiert, la foc mic sau pe baie de aburi, timp de 15 minute. După ce se strecoară, se aduce la volumul inițial cu puțină apă fiartă. Se consumă câte o lingură, de trei ori pe zi.

Uleiul esențial din liliac
Oferă numeroase beneficii organismului. Ajută la descongestionarea căilor nazale, la ameliorarea bolilor de rinichi, elimină stresul și durerile de la coloană. Este folosit și pentru eliminarea mirosurilor neplăcute din încăperi, având, în același timp, și un efect relaxant.

www.clicksanatate.ro.
https://doc.ro/sanatate
www.frunza-verde.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate