„Leonardo da Vinci – geniul vizionar”: 500 de ani de la moartea marelui artist

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 16 aprilie 2019, ora 13.30, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, manifestarea cultural-educativă dedicată Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor, care se sărbătorește în fiecare an la 23 aprilie.

Inițiativa acestei sărbători a aparținut Organizației Națiunilor Unite pentru Știință și Cultură (UNESCO) și exprimă respectul și prețuirea de care trebuie să se bucure toți creatorii de carte și cei care se ocupă de conservarea și popularizarea ei, bibliotecarii. De aceea, în România, printr-o Hotărâre de Guvern din anul 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată și Ziua Bibliotecarului, care se marchează odată cu Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor.
Această zi nu a fost aleasă întâmplător, ci are o simbolistică specială, ea fiind ziua în care au părăsit această lume, la 23 aprilie 1616, marii scriitori William Shakespeare și Miguel de Cervantes.
Manifestările organizate cu prilejul acestei zile au drept scop promovarea lecturii, educarea dragostei pentru carte mai ales în rândul tineretului care, poate, în epoca internetului, nu mai găsește nici răgaz, nici interes pentru lectură.
Biblioteca Județeană a pregătit, în mod deosebit pentru elevii de liceu, o amplă și bine documentată prezentare a vieții și creației titanului Renașterii, Leonardo da Vinci, sub genericul „Leonardo da Vinci – geniul vizionar”. Motivul pentru care ne-am oprit asupra acestui subiect este împlinirea, în acest an, la 2 mai, a 500 de ani de la moartea marelui artist, cel care a lăsat umanității o moștenire inestimabilă.
Vor fi trecute în revistă principalele momente ale vieții marelui artist și inventator, vor fi prezentate picturile cele mai importante și desenele, invențiile uluitor de revoluționare pentru acea vreme în multe domenii ale științei, de la aparate de zburat și fortificații, la studii de anatomie, inginerie și tehnică de luptă.
Desigur, nu se va putea epuiza toată întinderea creației acestui homo universalis care a fost Leonardo, dar informațiile vor fi suficiente pentru a realiza complexitatea acestui creator de geniu.
Ca de obicei, la finalul prezentării, publicului i se vor adresa întrebări, cei care oferă răspunsurile corecte vor fi recompensați cu diplome și cărți din partea Bibliotecii Județene.

Partajează această știre

Lasă un răspuns