.

Laurenţiu Nistor: “Dacă tinerii sunt în pericol, viitorul și dezvoltarea sănătoasă a țării sunt și ele în pericol!”

Am primit cu mult interes invitația de a participa, astăzi, la dezbaterea națională Pactul pentru tineri, organizată de CONAF și Patronatul Femeilor Antreprenor, cu scopul de a reduce abandonul școlar și de a găsi soluții realiste pentru eliminarea cauzelor care stau la baza acestui fenomen, dar și a efectelor negative care pot apărea pe termen lung. Evenimentul s-a desfășurat la Deva, la sediul Inspectoratului Școlar al Județului Hunedoara.

Mulți dintre noi am trăit cu convingerea că tinerii se adaptează din mers tuturor transformărilor care au loc la nivelul societății noastre. Astăzi, însă, ne confruntăm cu o realitate care nu poate fi ignorată: copiii și tinerii au devenit categoriile cele mai vulnerabile la toate aceste provocări la care am fost supuși de-a lungul anilor, noi, ca și societate. Iar dacă tinerii sunt în pericol, viitorul și dezvoltarea sănătoasă a țării sunt și ele în pericol!

În intervenția mea am vorbit despre necesitatea identificării soluțiilor legale pentru a asigura: transportul gratuit al elevilor, mese calde și burse pentru elevii aflați în dificultate.

De asemenea, militez în continuare pentru ca Legea Educației să nu mai fie “sluțită”, așa cum s-a întâmplat în ultimii 33 de ani. Avem nevoie de o lege care să asigure formarea specialiștilor de care țara are nevoie la toate nivelurile profesionale. Tocmai de aceea, sistemul educațional trebuie să pună un mare accent pe orientarea vocațională a elevilor, pe dezvoltarea abilităților pe care aceștia le au. Avem nevoie de adaptarea și dezvoltarea învățământului dual, pentru ca absolvenții să fie pregătiți în meserii care se caută pe piața muncii.

Există procentul îngrijorător al mamelor minore, care renunță în cele din urmă la educație. Susțin ideea reintegrării în sistemul de învățământ al mămicilor minore, însă pentru asta sunt necesare măsuri concrete de sprijin.

Cred de asemenea, în puterea exemplului. Anul trecut am avut privilegiul de a premia elevi merituoși care au obținut rezultate excepționale la concursurile și olimpiadele școlare internaționale la care au participat. Am premiat și elevii care au obținut nota 10 la Evaluarea națională și la Bacalaureat. Mulți dintre ei provin din familii nu foarte înstărite, dar asta nu i-a împiedicat să performeze la învățătură, să-și urmeze visul și cu ajutorul profesorilor au reușit ce și-au propus.

Vă îndemn pe toți să fim responsabili și să nu uităm niciodată că o națiune lipsită de educație nu are niciun viitor!

#PactulPentruTineri

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate