Lansare carte: “Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Interviuri”

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în colaborare cu Editura Cetatea de Scaun, vă invită să participați joi, 31 octombrie 2019, la lansarea volumelor editate de către cercetător dr. habil. Cosmin Budeancă și intitulate Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Interviuri  (Târgoviște, 2019). Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, în Sala Șemineului din Palatul Magna Curia, începând cu ora 17.30.

Cele trei volume cuprind interviuri realizate în județele Hunedoara (vol. 1), Alba (vol. 2) și Sibiu (vol. 3). Ele complează volumul Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba și Sibiu. Cercetare de Istorie Orală, publicat în 2016, care reprezintă o versiune mai restrânsă a unei teze de doctorat susținută în 2008 la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc din București și coordonator de doctorate la Facultatea de Istorie a Universității din București, Cosmin Budeancă, orăștian la origine, a coordonat mai multe proiecte de cercetare dintre care menționăm Strategii de supraviețuire și de integrare socio-profesională în familiile foștilor deținuți politici în primele două decenii ale regimului comunist (2015-2017), Experiențe carcerale în România comunistă (2007-2012), Rezistența anticomunistă în Țara Făgărașului (2004, 2009) sau Imaginea celuilalt în comunitățile mixte româno-germane din județele Hunedoara, Alba și Sibiu (2000-2002).

„În stabilirea temei a contat faptul că sunt născut în Orăștie (Broos în germană, Szászváros în maghiară, Saxopolis în latină), așadar în orașul sașilor, cea mai vestică dintre cele șapte cetăți săsești, care au și dat numele german al Transilvaniei (Siebenbürgen). De altfel, preocupările mele privitoare la istoria etnicilor germani începuseră încă din 2000, când am realizat interviuri cu etnici germani, în special despre deportarea în Uniunea Sovietică. Nu am dorit, însă, să realizez o cercetare de istorie a germanilor, în sensul clasic, ci una de imagologie, despre imaginea celuilalt, folosind, din punct de vedere metodologic, instrumentele specifice istoriei orale”, precizează editorul.

La eveniment vor participa, alături de certcetător dr. habil. Cosmin Budeancă, pentru a prezenta volumele, dr. Livia Coroi, dr. Dorin Petresc și dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific III în cadrul MCDR Deva.

Partajează această știre

Lasă un răspuns