Iustin Cionca: „Continuăm alocarea a peste  60%  din bugetul județului spre investiții și dezvoltare!”

Bugetul Consiliului Județean Arad a fost adoptat astăzi! O veste bună pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea județului, continuarea marilor proiecte de investiții începute de instituție!

Se derulează, astfel, lucrările la șantierele din județ, modernizarea drumurilor și dotarea, extinderea, construirea sau modernizarea spitalelor. Principala sursă de finanțare rămâne cea a fondurilor europene, pentru că, în acest moment, România dispune de programe de investiții, iar banii pe care îi poate atrage sunt esențiali și pot fi vizibili în tot ceea ce înseamnă infrastructură!

„Prioritatea noastră este atragerea de fonduri europene, bani din care putem construi, putem investi în dezvoltarea județului. Arădenii au așteptări majore și suntem obligați să începem noi proiecte și să ducem la bun sfârșit ceea ce am început. Peste 60 de procente din bugetul Județului Arad merg înspre investiții, aici fiind incluse și cele 80,5 milioane lei din excedentul bugetar, bani neutilizați anii trecuți şi care merg tot la investiții şi dezvoltare. Toate aceste sume, investite în proiecte majore ale Aradului, vor contribui la creșterea nivelului de trai. Rezultatul va fi materializat într-o infrastructură rutieră de calitate, investiții în spitale, în școli și în servicii sociale!”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

În 2023 se vor finaliza cele două tronsoane importante de drum, Arad-Șiria-Pâncota și Buteni-Pâncota, dar și drumurile Dieci-Dezna, Sânmartin-Socodor și Socodor-Nădab, se modernizează drumurile Mâsca-Măderat-Arăneag și Lipova-Șiștarovăț-limită județ spre Timiș și de începe modernizarea rețelei rutiere de nord a județului, însumând 67 de kilometri.

O altă componentă importantă este sistemul sanitar, unde se vor finaliza cele două spitale noi: Oncologia și Psihiatria, de la Căpâlnaș, se va finaliza extinderea Unității de Primire Urgențe și se vor demara trei proiecte foarte importante: Complexul pediatric (peste 93 de milioane de euro, valoarea investiției), modernizarea întregului bloc operator (aproximativ 10 milioane de euro) și modernizarea pavilionului central al Spitalului Municipal, finanțat prin PNRR, în valoare de 15 milioane de lei.

Alte date care conturează Bugetul pe acest an:

– este un buget cu  aproape 50% mai mare decât bugetul inițial pe anul 2022 și în care se observă creșteri substanțiale a veniturilor proprii (23 de milioane de lei) și a cotelor defalcate din impozitul pe venit (12 milioane de lei). De asemenea, există o creștere de 12 milioane de lei a sumelor din TVA și de 20 de milioane de lei a subvențiilor de la alte administrații în baza contractelor de parteneriat.

– în ce privește fondurile europene nerambursabile, acestea reprezintă 33% din buget și față de bugetul inițial al anului 2022 ele sunt în creștere cu 122 milioane lei.

–  principala cheltuială, considerată investiție, cuprinsă în buget o reprezintă cofinanțarea proiectelor europene. Cheltuielile cu personalul reprezintă doar 12% din buget.

– direcțiile în care se împarte bugetul sunt drumuri județene (53% din fonduri), asistență socială (13%), sănătate publică (4%), cultură (7%), învățământ (3%), cu precizarea că fondurile pentru sănătate vor fi completate cu proiecte europene.

Valoare totală a veniturilor  bugetului este de 607.102,80 mii lei.

Partajează această știre

Lasă un răspuns