ITM Hunedoara se implică în formarea culturii de securitate şi sănătate în muncă în rândul elevilor de liceu şi  şcoală profesională

Deja devenită tradiţie, campania naţională „Valenţele culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă” pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale” s-a desfăşurat şi în judeţul Hunedoara cu sprijinul Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Cele trei obiective principale urmărite în această acţiune au fost : identificarea, stimularea şi promovarea elevilor cu aptitudini creative şi interes sporit pentru acest domeniu de studiu: securitate şi sănătate în muncă; dezvoltarea competenţelor elevilor, prin activităţi de bune practici în securitate şi sănătate în muncă; dobândirea de cunoştinţe suplimentare în acest domeniu, familiarizarea cu metodele de studiu din acest domeniu, cu literatura de specialitate.

Educarea tinerei generaţii încă de pe băncile şcolii cu privire la importanţa unui mediu de muncă sănătos şi sigur este o componentă esenţială în vederea reducerii accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale pe termen mediu şi lung.

În acest an ITM Hunedoara a desfăşurat acţiunea în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara şi cu Liceul  Tehnologic Ovid Densuşianu Călan organizând un concurs judeţean cu tema: „Ştiu şi aplic – Securitatea şi sănătatea în muncă se deprinde de pe băncile şcolii!”

Grupul ţintă este format din elevii de liceu şi cadrele didactice din învățământul liceal din filiera teoretică (profilurile umanist şi real) ; filiera tehnologică, cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului; şi filiera vocaţională, cu profilurile teologic, sportiv, artistic  şi pedagogic.

În derularea acţiunii s-a plecat de la succesul repurtat de acest tip de acţiune în anii anteriori. Astfel, de la an la an a crescut numărul celor implicaţi în acţiune, în special  cadre didactice şi elevi .

Prima parte a acţiunii s-a desfăşurat la finalul lunii martie derulându-se faza judeţea-nă, concursul astfel realizat se constituie ca o adevărată Olimpiadă de securitate şi sănătate în muncă, urmând ca în luna mai 2019 să se desfăşoare faza naţională la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi Iaşi.

Rezultatele acţiunii funcţie de profil şi specializare:

Filiera teoretică /ciclul inferior: locul 1 –Tirea Delia-Liceul Teoretic Ion Constantin Brătianu Haţeg, locul 2 –Băluşe Alexandru- Liceul Teoretic Ion Constantin Brătianu Haţeg şi locul al 3-lea Poantă Rareş Florian- Colegiu Naţional Pedagogic Regina Maria Deva.

Filiera teoretică /ciclul superior: locul 1–Nimisesc Gaulea Alisia Adriana -Liceul Tehnologic Ovid Densuşianu Călan, locul 2 –Mogoasan Amos Natanel- Liceul Tehnologic Ovid Densuşianu Călan, locul al 3-lea nu s-a acordat din lipsă de participanţi.

Filiera tehnologică/ciclul inferior: locul 1 –Boia Darius Vasile de la Liceul Tehnologic Transilvania Deva, locul 2 -Panţa Alicia Daniela de la Liceul Tehnologic Transilvania Deva şi locul al 3-lea Rădoane Florina Mădălina- Colegiu Tehnic Emanoil Gojdu Hunedoara.

Filiera tehnologică/ciclul superior: locul 1–Gherman Ioan Alexandru de la Liceul Tehnologic Transilvania Deva, locul 2 –Socolan Darius Cristian de la Liceul Tehnologic Transilvania Deva şi locul al 3-lea Ghiorghiu Diana Maria-Liceul Tehnologic Nicolaus Olahus Orăştie.

Învăţământ profesional cu durata de trei ani: locul 1-Ciochina Ionuţ Cristian Filiera – Liceul Tehnologic Transilvania Deva, locul 2-Stănilă Daniel Ioan-Liceul Tehnologic Transilvania Deva şi locul al 3-lea Sibişan Patricia Ioana- Liceul Tehnologic Nicolaus Olahus Orăştie.

Mulţumin în egală măsură şi cadrelor didactice implicate în această acţiune care arată gradul de implicare în definirea şi implementarea deprinderilor de securitate şi sănătate în muncă fără de care un om modern nu poate face performanţă la locul de muncă.

Urăm succes participanţilor la faza naţională şi asteptăm să se ridice la înălţimea rezultatelor repurtate de colegii lor în anii anteriori.

Partajează această știre

Lasă un răspuns