.

Investiții ample în cultura Aradului

Investiții ample în cultura Aradului au fost prezentate, luni, 11 martie a.c., de Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad și de Ionel Bulbuc, vicepreședintele instituției, alături de care s-au aflat directorii Muzeului, Bibliotecii și Centrului Cultural Județean.

„V-am invitat alături de noi să vă arătăm că, da, construim frumos și eficient și în domeniu cultural, în ciuda a ceea ce se afirmă de către unii care poate nu au mai trecut prin instituțiile noastre de cultură de ani de zile, dar au păreri ferme despre ele…O spun fără să mă tem de cuvintele mari: de la inaugurarea Palatului Cultural, în anul 1913, nu s-au mai realizat investiții atât de mari în cultura arădeană ca în ultimii patru ani, cu proiecte în lucru și pe următorii patru ani! Avem mare încredere că palatul pe care l-am cumpărat anul trecut pentru muzeu, în centrul orașului, va deveni în perioada următoare un nou centru de atracție; că prin reorganizarea tuturor expozițiilor permanente de la muzeu și reexpunerea unor opere de artă ascunse publicului de 50-70-90 de ani, recâștigăm un segment important de vizitatori străini; că prin investițiile la Bibliotecă îi readucem pe tineri în sălile de lectură și în spațiile de creație; că dotările de la Școala de Arte vor continua să dezvolte filonul artistic arădean, și că această școală va fi o pepinierii a Facultății de Muzică redeschisă în Arad; că taberele școlare ale Consiliului Județean se extinde în continuare și vor funcționa la capacitate maximă; că investițiile de la tabăra de sculptură Căsoaia vor crește vizibilitatea județului pentru mediul artistic internațional.

Îmi propun ca în următorii patru ani să lucrăm mai intens și mai aplicat și la #infrastructura_ confortului! Să dezvoltăm segmentul serviciilor, să creem noi surse de venit pentru localnici. Am muncit mult la investițiile de bază și încă mai muncim, dar este momentul să facem un pas în față!

Am investit în municipiu și județ, în sănătate, drumuri, tabere școlare, asistență socială, rețele de gaz, apă și canalizare. Dar, și trebuie să accentuez asta și să insistăm pe asta, avem proiecte de peste 10 milioane de euro în lucru, în domeniul cultural – iar asta presupune dezvoltare, crearea unor instituții de cultură atractive nu doar pentru arădeni, ci și pentru străini.

Le mulțumesc tuturor celor implicați în aceste proiecte mari ale Aradului Cultural, tuturor colegilor de la Consiliul Județean și partenerilor noștri instituționali.

În final, vă reamintesc că am promis un lucru care a stârnit zâmbete cu patru ani în urmă: că vom schimba și aerul în instituțiile noastre de cultură, care miroseau încă a propagandă comunistă. L-am schimbat! Și, da, construim mai departe în cultura arădeană!”, a declarat Iustin Cionca, președintele CJA.

Complexul Muzeal Arad a fost unul dintre beneficiarii investițiilor de anvergură. Spațiile interioare ale Complexului Muzeal Arad au trecut printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare începând cu luna mai 2023, lucrările finalizând-se în luna martie 2024. În cadrul lucrărilor efectuate s-au schimbat în totalitate instalația electrică, cea de încălzire-răcire și s-au refăcut de la zero finisajele interioare, investiția ridicându-se la suma de 11.133.458 Ron.

După această primă etapă de modernizare, Complexul Muzeal Arad va propune un concept expozițional modern pentru expoziția de arheologie și viitoarea expoziție de istorie a Aradului în context european. Totodată, pentru punerea în valoare a patrimoniului muzeal  se vor crea spații de expoziții temporare,dedicate diversității multiculturale și multietnice din județul Arad, precum și un spațiu expozițional dedicat Revoluției din anul 1989 în Arad.„Adevărul este că nimeni nu mai poate spune că nu s-a construit mult și bine în instituțiile de cultură finanțate de Consiliul Județean Arad! Am creat spații noi, săli de expoziție, am readus la lumină opere de artă ascunse de aproape 100 de ani, am cumpărat un palat în centrul Aradului pentru Muzeu, readucem tinerii în sălile de lectură și spațiile de creație din Bibliotecă. Am transformat instituțiile noastre de cultură în organisme vii și performante. Așa se explică faptul că anul trecut numărul vizitatorilor de la muzeu s-a dublat! Și mergem mai departe, continuăm să investim și să transformăm instituțiile de cultură ale Consiliului Județean, ale Aradului, în destinații căutate!”, a precizat vicepreședintele CJA, Ionel Bulbuc.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate