Zilele acestea au început lucrările în cadrul proiectului de eficientizare energetică a blocului CM 3 de pe strada 22 decembrie. În acelaşi proiect este inclus şi blocul A 4-2 de pe b-dul Corvin, imobil în cazul căruia lucrările vor începe în viitorul apropiat.
Pentru aceste două blocuri, Primăria Hunedoara a reuşit să câştige o finanţare în valoare de aproximativ 4 milioane de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (#PNRR)
Proiectul prevede întregul set de lucrări necesare eficientizării energetice, de la anvelopare termică, hidro şi termoizolare a acoperişului şi subsolului, până la schimbarea ascensoarelor cu unele noi.
Pentru început, se lucrează la acoperişul blocului, iar după Sărbătorile Pascale se vor monta şi schelele necesare anvelopării termice.
„Am spus încă din primul meu mandat de primar că ne dorim să reabilităm cât mai multe blocuri şi putem face asta doar cu bani europeni şi, obligatoriu, cu implicarea asociaţiilor de proprietari. Acolo unde nu există asociaţii de proprietari, astfel de proiecte sunt imposibil de făcut. De asemenea, acolo unde proprietarii de apartamente nu au o opinie unitară, sau asociaţiile de proprietari nu întocmesc la timp acele câteva documente pe care le au de întocmit, este extrem de greu de implementat proiecte de acest fel. Noi facem tot ce putem pentru a sprijini fiecare asociaţie de locatari care îşi doreşte un astfel de proiect, însă trebuie precizat faptul că banii pentru reabilitări/eficientizări energetice de blocuri se acordă în funcţie de mai multe condiţii care trebuie îndeplinite obligatoriu, condiţii care nu sunt stabilite de Primărie, ci de finanţatorii respectivelor programe de finanţare. În plus, există şi o concurenţă între oraşe pentru a se obţine bani europeni pentru aceste proiecte, nu sunt „bani puşi de-o parte” pentru un oraş sau altul”, explică primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu
La ora actuală, în municipiul Hunedoara, sunt în plină desfăşurare lucrări de eficientizare energetică a 12 blocuri de locuinţe (blocurile 93, 94, 96, 98, 99 şi 100 de pe b-dul Corvin, blocurile 130 şi 131 de pe strada George Enescu, blocurile B4 şi B5 de pe b-dul Mihai Viteazu şi blocurile 24 şi 35 de pe strada Trandafirilor).
Anul acesta dorim să mai depunem cereri de finanţare pentru încă 12 blocuri din oraş: CM 1, CM 2, CM 4 – de pe strada 22 Decembrie, A1 – de pe str. Mureşului, K6 de pe str. Runcului, blocul 11 – de pe str. Viorele, blocurile 89, 92 şi 129 – de pe str. George Enescu şi blocurile E3, E4 şi E5 de pe b-dul Dacia. O condiţie obligatorie este ca asociaţiile de proprietari să coopereze cu Primăria pentru a se putea obţine finanţările europene (nerambursabile) de care este nevoie.