.

În primul trimestru din 2024, au avut loc 12 accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 5 persoane și rănirea gravă a altor 7

În primele luni ale acestui an, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au intensificat acțiunile preventive, în trafic, în scopul prevenirii și a reducerii numărului accidentelor rutiere. Prezența ridicată a polițiștilor, în trafic, a vizat verificarea respectării regimului legal de viteză pe tronsoanele cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, precum și combaterea consumului de alcool ori substanțe psihotrope de către conducătorii auto, dar și abaterile săvârșite de către pietoni ori bicicliști.

Potrivit datelor statistice înregistrate la nivelul județului Hunedoara, în perioada 01 ianuarie – 31 martie 2024, au avut loc 12 accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 5 de persoane și rănirea gravă a altor 7.

Comparativ cu situația înregistrată în aceeași perioadă a anului 2023, se constată o scădere a numărului accidentelor rutiere grave (-1) și a numărului persoanelor rănite grav (-1), în timp ce rămâne constant numărul persoanelor decedate.

Analiza efectuată la nivelul Serviciului Rutier Hunedoara relevă principalele 3 cauze generatoare de accidente rutiere grave, ca fiind:

  1. Viteza (neadaptată la condițiile de drum/nelegală), care a stat la baza producerii a 3 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a două persoane și rănirea gravă a unei persoane;
  2. Neacordarea priorității de trecere pietonilor (3 accidente rutiere grave, soldate cu decesul unei persoane și rănirea gravă a altor două);
  3. Alte preocupări de natură a distrage atenția conducătorului auto (3 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a două persoane și rănirea gravă a unei persoane).

Pentru combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere grave, polițiștii au desfășurat 330 acțiuni preventive, în urma cărora au aplicat 10.092 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, 3.860 dintre sancțiunile contravenționale fiind aplicate pentru încălcarea regimului legal de viteză, în timp ce 318 sancțiuni au vizat nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, iar 63 de amenzi au fost aplicate pentru conducere sub influența alcoolului.

În primul trimestru al acestui an, polițiștii rutieri au constatat 240 infracțiuni la regimul circulației, dintre care amintim: 45 de dosare penale au fost întocmite pentru alcoolemie peste limita admisă, 53 pentru conducere fără permis, 21 pentru conducerea unui autovehicul sub influența unor substanțe psihoactive, iar 5 fapte penale au vizat refuzul ori sustragere de la prelevarea mostrelor biologice.

De asemenea, în cadrul activităților de control au fost reținute pentru fapte contravenționale ori pentru săvârșirea unor infracțiuni 833 de permise de conducere  și au fost retrase 449 de certificate de înmatriculare.

În prima parte a lunii aprilie 2024, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Hunedoara au desfășurat o serie de activități preventiv – reactive având ca scop creșterea gradului de siguranță rutieră prin reducerea numărului accidentelor rutiere grave, astfel:

În perioada 01-07 aprilie 2024 au fost desfășurate activități pentru impunerea respectării regulilor de circulație de către bicicliști/conducători de trotinete, ocazie cu care au fost aplicate 84 de sancțiuni contravenționale bicicliștilor și 21 conducătorilor de trotinete.

Totodată, în conformitate cu calendarul de activități al ORGANIZAŢIEI POLIŢIILOR RUTIERE EUROPENE (ROADPOL) pentru anul 2024, în perioada 15 – 21 aprilie 2024 polițiștii rutieri au efectuat o serie de acțiuni care au vizat reducerea gradului de victimizare a populației prin accidente rutiere comise pe fondul nerespectării regimului de viteză legal stabilit. Activitățile au inclus operațiunea Speed Marathon, care s-a desfășurat timp de 24 de ore, în data de 19 aprilie 2024.

Urmare activităților desfășurate, în perioada 15 – 21 aprilie 2024, polițiștii rutieri au aplicat 781 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea de către conducătorii de autovehicule a regimului de viteză legal admis, iar în 43 de cazuri au luat și măsura complementară de suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă determinată, pentru depășirea vitezei cu mai mult de 50 km/h.

De asemenea, pentru  asigurarea climatului de ordine și siguranță publică în perioada 26 aprilie – 6 mai 2024, premergător și pe timpul Sărbătorii Floriilor și a Învierii Domnului, Zilei Internaționale a Muncii și Zilei Naționale a Tineretului activitățile preventiv – reactive ale polițiștilor vor continua.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate