.

“IN MEMORIAM FRANCISC MUNTEANU, 100 DE ANI DE LA NAȘTERE”

Personalitatea lui Francisc Munteanu va fi omagiată printr-un eveniment special, organizat la Căminul Cultural din Vețel, sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 12.00.
Manifestarea de evocare se va bucura de prezența unor invitați de seamă și se va desfășura cu participarea extraordinară a actorului Costel Băloiu, cel care a dat viață personajului emblematic „Pistruiatul”, atât de iubit de toată lumea.
Francisc Munteanu s-a născut în 9 aprilie 1924, la Vețel. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea celui care a fost mai întâi scriitor, a devenit scenarist, iar mai apoi un important regizor de film al vremii.
Francisc Munteanu a avut o carieră de succes, munca fiindu-i apreciată și premiată, astfel:
– Cu romanul „În orașul de pe Mureș” a obținut Premiul de stat al României în anul 1955.
– Ca scenarist, filmul „Valurile Dunării” a obținut Marele Premiu la Festivalul Internațional de film de la Karlovy Vary, în anul 1961.
– A devenit regizor la Studiourile cinematografice „Buftea”, unde a realizat filme de succes, cele mai cunoscute fiind cele din seria „Pistruiatul” sau „Buletin de București“.
Cu filmele și cărțile sale s-a întors în comuna natală, Vețel, și a creat amintiri care au rămas în memoria colectivă a acestor locuri.
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate