Hărău: Parcul fotovoltaic va reduce costurile la energia electrică, la jumătate

Primăria Hărău este tot mai aproape de momentul în care vor începe lucrările la parcul fotovoltaic al comunei. Scopul acestui proiect realizat cu fonduri nerambursabile va fi acela de a reduce costurile cu energia electrică pe care o utilizează instituţiile publice din subordine şi activităţile de iluminat public.

Proiectul are o valoare de 800.000 de lei, din care o parte revine autorităţii locale sub formă de cofinanţare.

„Noi suntem acum în fază de finalizare a proiectului. Cam în două săptămâni trebuie să ne fie predat proiectul, după care se trece efectiv la partea de montaj și crearea acestui parc. Terenul a fost curățat, a fost eliberat de vegetația care crescuse pe el; este curat la această oră şi se poate demara efectiv investiția. Până la sfârșitul anului sper să fie finalizat. Am prevăzut și pe bugetul local partea de cofinanțare, undeva în jur de 200.000 de lei. Asta însemnând achiziția unui transformator, pentru că pe acesta trebuie să-l finanțăm noi. Este un proiect care se află în linie dreaptă”, a arătat primarul comunei Hărău, Lucian Albu Weber.

Parcul va fi amplasat în localitatea Chimindia, pe un teren care a fost donat de către o persoană care a avut proprietăți în zonă, iar momentan locuiește în București.

Cât priveşte economiile pe care le va face la bugetul local energia produsă de parcul fotovoltaic, estimările sunt de 50%, sumele rămase urmând să fie utilizate pentru alte investiţii necesare în comună.

„Avem iluminat stradal cu un sistem inteligent, cu lămpi pe LED performante în satele Hărău şi Bârsău. După ce l-a fi finalizat și iluminatul din satele Chimindia și Banpotoc, ne aşteptăm să reducem cu 50% costurile la iluminat. Noi plătim iluminatul stradal, iluminatul la sediul primăriei, la căminele culturale, la dispensarele medicale, la stațiile de pompare, la sistemul de canalizare, care momentan este încă la noi, până îl vom preda celor de la Apa Prod”, a adăugat primarul comunei Hărău.

Pe de altă parte, administraţia locală s-a înscris în programul Rabla pentru Sobe, care asigură o finanţare de 560.000 de lei pentru schimbarea vechilor corpuri de încălzit. În prezent se aşteaptă publicarea listei cu solicitanţii eligibili, pentru ca mai târziu cetăţenii să fie îndrumaţi, în timp util, asupra modului cum pot accesa fondurile prevăzute de acest program.

Partajează această știre

Lasă un răspuns