.

Gripa a mai făcut o victimă în judeţ: o femeie de 54 de ani

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara anunţă că, la SU Petroşani a mai fost înregistrată o persoană decedată din cauza gripei: o femeie de 54 de ani, nevaccinată şi având şi alte afecţiuni.

în săptămana 18.02.2019- 24 .02.2019  numărul infecţiilor acute respiratorii înregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara a fost de 1410 de cazuri din care pneumonii 471 de cazuri, au fost internate un numar de 176 cazuri din care 27 persoane suspecte de gripa, fata de aceeasi saptamana din 2018 cand au fost inregistrate 1993 de cazuri din care pneumonii 829 de cazuri.

Până la această oră situaţia bolnavilor si a suspectilor de gripa este (total judet de la inceputul anului 84 persoane):

–  din pacate exista inregistrate 2 cazuri de de deces de gripa tip AH1N1 : –  o persoana de 56 ani, sex masculin,internat in SU Petrosani, nevaccinat si cu alte afectiuni, a primit tratament antiviral (raportat in 31.01.2019) si –  o persoana de 54 ani ,sex feminin, internat in SU Petrosani, nevaccinata si cu alte afectiuni, a primit tratament antiviral(raportat in 25.02.2019)  .

  • 18 cazuri confirmate gripa tip AH1N1 ( din care 5 au fost confirmate in ultima saptamana: ,- U. Petrosani – 1 caz 70 ani ,sex feminin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice, – Sp. Mun. Vulcan – 1 caz 45 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice si 3 cazuri (SJU Deva) – 45 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice ; un caz  63 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice si 1 caz 24 ani ,sex feminin,nu a fost vaccinat)
  • 1 caz confirmat gripa tip A( test rapid – copil 8 ani ; care nu a fost internat in judetul Hunedoara ci in Clinica de Pediatrie Timisoara; pacient cu diabet zaharat, nu a fost vaccinat)
  • 9 cazuri confirmate gripa tip A H3 – ( din care 2 au fost confirmate in ultima saptamana: ,- U. Petrosani – 1 caz 94 ani , sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice si  un caz  89 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice)
  • 53 cazuri pentru care s-a infirmat cu laboratorul gripa.
  • 1 caz pentru care nu s-a primit inca rezultatul

Un numar de 26540 persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal trivalent sezonier (in sezonul rece 2018-2019). In saptamana 18.02.2019- 24 .02.2019  au fost vaccinate cu vaccin gripal trivalent sezonier un numar de 1188 persoane ( au fost utilizate toate dozele de vaccin gripal trivalent sezonier repartizate juetului Hunedoara.

In acest an Ministerul Sanatatii a asigurat si in acest sezon rece vaccinarea antigripala sezoniera pentru imunizarea persoanelor aflate in grupele de risc (conform OMS):

  • persoanele aflate in evidenta cu afectiuni medicale cronice;
  • femei gravide;
  • personalul medical;
  • persoane (adulti si copii) rezidente in institutii de ocrotire sociala;
  • persoane cu varsta egala sau peste 65 de ani.

Doamna Ministrul a Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat epidemie de gripa in data de 30 ianuarie 2019, în contextul creşterii numărului cazurilor de gripă la nivelul intregii tari. Ministerul Sănătății a transmis și spitalelor un set de măsuri suplimentare pentru această perioadă: 
Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.

– Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febră și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febră, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator!

– Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi îngrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.

Toate aceste informatii au fost transmise tuturor unitatilor sanitare cu paturi din judet.

S-au transmis comunicate de presa, informari la Inspectoratul scolar judetean , s-au realizat in unitati scolare ore de educatie sanitara si s-a participat la emisiuni pentru informarea populatiei judetului cu privire la evolutia infectiilor acute respiratorii si a gripei pe teritoriul judetului Hunedoara.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate